28 Marta, 2024

Prijava

Ambasador BiH u Indiji organizuje izložbu fotografija u saradnji sa Mađarskim centrom za kulturu

Ambasada Bosne i Hercegovine u New Delhiju, u saradnji sa Liszt institutom – Mađarskim centrom za kulturu i Muzejom kamera (Museo camera) iz New Delhija, je suorganizovala izložbu fotografija pod nazivom “Tree tales, bird songs”.

Autori više od 65 fotografija koje su izložene dvorani Muzeja kamera od 5. do 13. augusta 2022. godine su ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Indiji Muhamed Čengić i službeni fotograf Liszt instituta Amit Kumar.

Počasni gost na otvaranju izložbe bila je državna ministrica vanjskih poslova Republike Indije Meenakshi Lekhi, koja je istakla tradicionalno dobre bilateralne veze Indije kako sa Bosnom i Hercegovinom, tako i sa Mađarskom.

Izrazila je zadovoljstvo prethodnim inicijativama ambasadora Čengića na razvoju kulturnih veza između BiH i Indije.

Također, podsjetila je na uspješnu prezentaciju fotografija ambasadora Čengića „Kumbh Mela“ koja je organizovana u Kolkati i Delhiju, projekt prevođenja i štampanja na hindi jezik zbirke poezije Maka Dizdara „Kameni spavač“ – „Khakh Mein Soorate” i druge.

U znak zahvalnosti za razvoj kulturnih veza autori izložbe poklonili su ministrici Lekhi po jednu od svojih fotografija prikazanih na izložbi.

Muzej kamera predstavlja najveći centar fotografske umjetnosti u jugoistočnoj Aziji, sa više od 3.000 objekata, uključujući kamere i fotografsku opremu korištenu u zadnjih 200 godina. Sa istorijskom zbirkom arhivskih fotografija, muzej predstavlja jedinstven primjer ustanove koja prikazuje evoluciju fotografije, saopćeno je iz Ambasade BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: