24 Aprila, 2024

Prijava

Zelenski: Nema pregovora ako Rusija nastavi sa referendumima

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da, ako Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi sa referendumima o priključivanju Rusiji, neće biti mogući pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.„Ukoliko okupator nastavi putem lažnih referenduma, zatvoriti će sebi vrata za bilo kakvu vrstu razgovora sa Ukrajinom i slobodnim svetom, što će ruskoj strani svakako biti potrebno u nekom trenutku”, rekao je Zelenski, prenosi Tanjug.

Do kraja godine Rusija planira da proglasi osvojene teritorije na istoku aneksiranim, tvrde u Kijevu.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su održali nekoliko rundi razgovora nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, ali nijedan razgovor nije održan od marta. Obe strane optužuju jedna drugu za prekid kontakta.

Ruska avijacija i artiljerija su bile veoma aktivne u poslednja 24 časa, pokazuje dnevni brifing Ministarstva odbrane Rusije. U području Vaznesendka u Nikolajevskoj oblasti navode da je uništen arsenal sa 45 tona municije, dobijene iz država NATO-a. Pogođena je privremena baza 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji poljoprivredne fabrike u Donjeckoj Narodnoj Republici. Oboreno je, tvrde, osam ukrajinskih dronova.

Linija fronta u Ukrajini proteže se na 1500 kilometara.

Ukrajina istražuje gotovo 26.000 slučajeva ratnih zločina počinjenih od 24. februara, a dosad je optuženo 135 ljudi, izjavio je glavni ukrajinski tužilac za ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: