25 Aprila, 2024

Prijava

Na današnji dan: Rođen Alija Izetbegović i Emiliano Zapata

Među historijskim događajima koji su se desili na današnji dan, izdvajamo:

1609. – Naučnik Galileo Galilei venecijanskom Senatu predstavio prvi teleskop. Galilei je uočio pjege na Suncu i pomoću njih odredio koliko vremena treba Suncu za okret oko svoje osi. Pronašao je četiri najveća Jupiterova mjeseca, a prvi je vidio Mliječnu stazu kao mnoštvo zvijezda.

1786. – Jacques Balmat i Michel Paccard osvojili Mont Blanc.

1879. – Rođen meksički revolucionar Emiliano Zapata. Bio je vođa meksičkog seljačkog pokreta za agrarnu reformu u meksičkoj revoluciji (1910. – 1917.). Preminuo je 10. aprila 1919. godine.

1900. – U Massachusettsu, u SAD-u otvoren prvi Davis Cup. Prvi pobjednici bili su upravo Amerikanci.

1925. – Rođen prvi predsjednik nezavisne BiH i Stranke Demokratske akcije (SDA) Alija Izetbegović. Izetbegović je bio i vrhovni komadant bosanske armije. Dobitnik je niza priznanja i nagrada kao što su Nagrada Kralja Fejsala za služenje islamu, medalje Centra za demokratiju iz Washingtona, a najuticajniji španski list, madridski “El-Mundo”, izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu. Alija Izetbegović je preminuo 19. oktobra 2003. i sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

1937. – Rođen glumac Dustin Hoffman. Glumio je u filmovima “Kišni čovjek”, “Kramer protiv Kramera”, “Predsjedničke laži”, “Sfera”, “Upoznajte Fockerove” i mnogim drugim.

1981. – Rođen teniser Roger Federer. Federer se smatra jednim od najboljih tenisera na svijetu.

1988. – Nakon višegodišnjeg rata i gubitka od nekoliko hiljada vojnika SSSR se počeo povlačiti iz Afganistana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: