29 Marta, 2024

Prijava

Erdogan otkrio o čemu je sve razgovarao sa Putinom

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin ima pravedan pristup kada je riječ o mogućoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji i da podržava Tursku u borbi protiv terorizma.

Na povratku iz Sočija, gdje je jučer razgovarao sa ruskim predsjednikom, on je novinarima u avionu, na pitanje u vezi sa vojnom operacijom, rekao da će Putin uvijek biti uz Tursku u borbi protiv terorizma, prenio je Sputnjik.

Erdogan je naveo i da će naredne sedmice posjetiti mjesto izgradnje nuklearne elektrane „Akuju” i lično se uvjeriti kako teku radovi, a da će potom izvjestiti Putina.

„Nuklearna elektrana Akuju ima poseban značaj u energetskoj strategiji naše zemlje. Ostaje ij dalje naš cilj da tokom 2023. pustimo u rad prvi reaktor”, rekao je on, prenio je Tanjug.

Erdogan je kazao i da su Turska i Rusija potpisale svojevrsnu „mapu puta” o ekonomskoj saradnji sa namjerom da se obim robne razmjene podigne na 100 milijardi dolara.

„Memorandum o razumijevanju, svojevrsnu ‘mapa puta’ naših trgovinsko-ekonomskih odnosa potpisali su u Sočiju naš ministar trgovine i potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak”, kazao je Erdogan.

Turski lider je saopštio da je sa Putinom razgovarao i o korištenju ruske kartice „mir” u Turskoj.

„Sa Putinom smo se dogovorili o rublji. Pošto ćemo obavljati plaćanja u rubljama to će, naravno, donijeti novac Rusiji i Turskoj. Tu je i ruska kartica ‘mir’. Trenutno naših pet banaka radi na tome. Tu, također, ima ozbiljnih pomaka. To je, naravno, veoma pogodan proces za turiste koji dolaze iz Rusije. Pomoću njih mogu da obavljaju kupovinu i plaćaju boravak u hotelu”, istakao je Erdogan.

On je saopštio i da je predložio predsjedniku Rusije da organizuje njegov sastanak sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

„Usprkos svim poteškoćama na terenu, ja čvrsto vjerujem u to da će ukrajinska kriza biti riješena za pregovaračkim stolom. Još jednom sam napomenuo predsjedniku Putinu da možemo da organizujemo njegov sastanak sa Zelenskim”, istakao je Erdogan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: