28 Marta, 2024

Prijava

Neformalna grupa građana ‘Stop izgradnji mHE na Buni’ traži trajnu zaštitu spomenika prirode

Neformalna grupa građana “Stop izgradnji mHE na Buni” okupljena oko mještana naselja Buna na današnjoj uličnoj akciji u Mostaru informirala je građane o posljednjim događanjima oko izgradnje mHE Buna 1 i 2.

Pozvali su Vladu HNŽ-a da raskine koncesijski ugovor za ove dvije mHE i time trajno zaštiti Bunske kanale, spomenik prirode.

– Još jednom želimo podsjetiti javnost da borba za zaštitu Bunskih kanala nije gotova. Ostvarili smo značajne pobjede u svojoj borbi, ali to nije kraj.  Pred nama su dva mjeseca tijekom kojih će se raditi na izmjeni Prostornog plana Grada Mostara, jer sve dok se ne usvoji izmijenjeni Prostorni plan Grada Mostara, na snazi je trenutni u kojem su ucrtane dvije mHE na Bunskim kanalima, na osnovu kojeg bi investitor imao zakonsku mogućnost ishodovati potrebne dozvole. U tom razdoblju očekujemo i da će Vlada HNŽ-a raskinuti koncesijski ugovor za ove dvije mHE kako bi zaštitila spomenik prirode kao i interese građana Mostara – kazao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana “Stop izgradnji mHE na Buni”.

Iz ove neformalne grupe građana podsjećaju da je, nakon građanske inicijative kojom su tražili Izmjenu Prostornog plana Grada Mostara ili izmjenu Regulacijskog plana tog područja, a koji je trenutno na snazi, Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Općine Mostar.

Ističu kako izmjene predviđaju i brisanje malih hidroelektrana Buna 1 i 2 iz postojećeg Prostornog plana Grada Mostara.

“Ovim putem još jednom pozivamo sve odgovorne osobe koje odlučuju u cijelom ovom procesu da zaštite interese građana i da u okviru svojih nadležnosti trajno zaštite lokalitet Bunskih kanala od izgradnje mHE. Mi nastavljamo našu pravnu borbu i nećemo stati dok se trajno ne zabrani izgradnja mHE na Bunskim kanalima, spomeniku prirode”, zaključeno je u priopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: