29 Marta, 2024

Prijava

VIDEO: Počelo je!

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vježbe sa korištenjem bojeve municije u morima oko Tajvana.

To se događa dan nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svjetski mediji pozivajući se na izvještaj državne televizije ČTV.

Vježbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajati će do subote u ponoć.

Kako je navedeno u izvještaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao “čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatistickih aktivnosti za nezavisnost Tajvana”.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gdje se vježbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj posjeti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva posjeta jednog predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramjere kao odgovor njenu posjetu koju su okaakterisale kao “igranje vatrom”.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu “srednje linije” Tajvanskog moreuza zbog vježbi kineske vojske u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

“Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini “srednje linije”. Brodovi su u blizini “srednje linije” da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga”, rekao je izvor za koga agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema riječima tog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo “srednju liniju” Tajvanskog moreuza.

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vježbe sa korištenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posjete Pelosi Tajpeju.

Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj posjeti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: