29 Novembra, 2022

Prijava

PR Islamske zajednice: reisul-ulema neće odgovarati na pisanja političkih aktera

Povodom otvorenih pisama koja lideri pojedinih političkih partija upućuju reisul-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazoviću, Ured za odnose s javnošću Islamske zajednice saopćio je da reisul-ulema neće odgovarati na ta pisanja.

– Reisul-ulema s pažnjom čita svako pismo koje mu bude upućeno, javno ili na drugi način. Ovih dana su neki lideri političkih partija uputili otvorena pisma na adresu vrhovnog vjerskog autoriteta i prvog čovjeka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – navedeno je.

Dodaju da kako su političke partije u Bosni i Hercegovini uveliko zagazile u preuranjenu političku kampanju, očekivati je da će ovakvih pisama biti još, kao i da su navikli da se u predizbornim kampanjama političari služe konstrukcijama, poluinformacijama, podmetanjima, i slično.

Međutim, tvrde da im je novo to što su ovog puta otišli dalje, pa su se Reisul-ulemi počeli obraćati istim rječnikom i načinom, kao da se obračunavaju s političkim rivalom u predizbornoj kampanji.

– Reisul-ulema, zato, neće odgovarati na ova pisanja. Sačekat ćemo da kompletiramo galeriju ovakvih pisama koje ćemo na koncu ove kampanje integralno objaviti na našim web portalima. Sačuvat ćemo ova pisma u našim arhivama, za ibret budućim generacijama, da mogu čitati na koji način su se prvaci političkih partija obraćali prvom vjerskom autoritetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini – istaknuto je.

Također, žele ukazati samo na jednu činjenicu za koju tvrde da se u pismima izvrće, a to je da Reisul-ulema nikoga među političarima ne dijeli i nikoga ne poziva na političke konsultacije.

– Reisul-ulemi dolaze državni funkcioneri Bosne i Hercegovine kao i predsjednici, premijeri, ministri, ambasadori i drugi visoki zvaničnici iz cijeloga svijeta. Dolaze mu i predsjednici političkih partija. Na ovim sastancima Reisul-ulema razgovara isključivo o temeljnim društvenim pitanjima – saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice, javlja MINA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti