19 Aprila, 2024

Prijava

Gerhard Schröder: Podržimo izgradnju Sjevernog toka 2 i nećemo imati problema s plinom

Bivši njemački kancelar i bivši predsjednik upravnog odbora kompanije Rosneft Gerhard Šreder podržao je pokretanje gasovoda Sjeverni tok 2.

Prema riječima Šredera, Njemačka ne bi trebalo da ima problema sa isporukom gasa preko Sjevernog toka 2, jer je njegova izgradnja već završena i gasovod je spreman za puštanje u rad, prenosi Komersant.

“Najlakše rješenje bi bilo da se gasovod ST2 pusti u rad”, naveo je Šreder za njemački nedeljnik Stern.

Bivši njemački kancelar ocijenio je da sa oba gasovoda Sjeverni tok ne bi bilo problema sa snabdijevanjem industrije i domaćinstava u Njemačkoj. On je istakao da je zbog poskupljenja energenata ekonomska situacija sve teža. “Zašto mi zapravo odbivamo gas iz gasovoda ‘Sjeverni tok 2’? Zašto?”, pitao je Šreder.

On je naveo da nije uvijek bio čisto tržišni ekonomista u svojoj političkoj karijeri, ali da je princip tržišne ekonomije prilično jednostavan.

“Kada se ponuda smanjuje, cijene rastu”, naveo je bivši njemački kancelar. Šreder je doputovao na nekoliko dana u Moskvu, kako bi razgovarao o isporuci energenata iz Rusije u Njemačku.

Nakon sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Šreder je naveo da bi dogovor između Moskve i Kijeva o deblokadi ukrajinskog izvoza žita mogao da bude model za eventualno okončanje petomjesečnog ratnog sukoba.

“Dobra vijest je da Kremlj želi dogovor. Prvi uspeh je dogovor o žitu, možda se to može polako proširiti na prekid vatre”, rekao je Šreder, prenosi Rojters. On je ocjenio da bi rešenje za ključne probleme poput Krima možda moglo da se pronađe tokom vremena, “u sledećoj generaciji”.

Vicekancelar i ministar ekonomije Nemačke Robert Habek nedavno se oštro usprotivio eventualnom puštanju u rad gasovoda Sjeverni tok 2, ocenjujući da bi to značilo “podizanje bijele zastave u Njemačkoj i Evropi”. Njemačka je blokirala otvaranje Sjvernog toka 2“zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: