29 Marta, 2024

Prijava

António Guterres kritikovao pohlepu gasnih i naftnih kompanija

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je kritikovao „grotesknu pohlepu” naftnih i gasnih kompanija zbog rekordnog profita koji ostvaruju od energetske krize preko leđa najsiromašnijih ljudi na svijetu.

Govoreći na konferenciji za novinare Gutereš rekao je da je „nemoralno” to što su najveće energetske kompanije u prvom kvartalu ove godine ostvarile kombinovani profit od blizu 100 milijardi dolara, prenosi AP.

On je pozvao sve vlade da oporezuju ove prekomerne profite, a sredstva od poreza iskoriste „za podršku najugroženijim društvenim slojevima u ovim teškim vremenima”.

Gutereš je pozvao ljude iz celog svijeta da pošalju poruku industriji fosilnih goriva i njihovim finansijerima da „ova groteskna pohlepa kažnjava najsiromašnije i najugroženije ljude, a istovremeno uništava naš jedini dom”, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar UN je govorio na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio izvještaj Globalne grupe za reagovanje na krize koju je osnovao kako bi se uhvatila u koštac sa tri međusobno povezane globalne krize – hrane, energije i finansija, koje su posebno pogodile zemlje koje pokušavaju da se oporave od pandemije koronavirusa i izbore se sa razarajućim posljedicama rata u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: