19 Aprila, 2024

Prijava

Lidera Al Kaide je ubila navika i američke rakete

Jedna od najstarijih grešaka koju je napravio ubijeni lider Al Kaide Ajman el Zavahiri je ta što je razvio uobičajenu naviku

Lider Al Kaide Ajman el Zavahirie stekao je naviku da sjedi na balkonu kuće u Šerpuru, diplomatskoj enklavi u Kabulu. Posebno je volio da izađe na balkon nakon jutarnje molitve, kako bi mogao da gleda kako sunce izlazi nad prijestonicom Avganistana. Prema jednom američkom zvaničniku, takvo redovno ponašanje je omogućilo obavještajnim agentima, vjerovatno CIA, da sastave ono što su nazvali “obrazac života” mete.

To im je omogućilo da pokrenu ono što je Bijela kuća nazvala “prilagođenim vazdušnim udarom” koji uključuje dvije rakete “helfajer” ispaljene iz drona za koje se tvrdi da su pogodile balkon na kom je bio El Zavahiri.

Misija za vođom Al Kaide pokrenuta je, rekli su američki zvaničnici, prenosi RTS, početkom aprila kada su obavještajni izvori “uhvatili signale” da su El Zavahiri i njegova porodica napustili skrovišta na planini i preselili se u Kabul.

Nakon povratka Talibana na vlast u Avganistanu prošlog avgusta i uz podršku mreže Hakani talibana, Zavahiri i njegova supruga, zajedno sa ćerkom i unucima, uselili su se u kuću u Šerpuru. Američki zvaničnici su se trudili da naglase da je po instrukcijama predsjednika Bidena misija obavljena pažljivo i precizno kako bi se izbegle civilne žrtve. Saopštili si i da niko drugi sem El Zavahirija nije ubijen ili ranjen u napadu.

Američki predsjednik je prvi put obavješten o tome gdje se El Zavahiri nalazi u aprilu, a naredna dva mjeseca grupa zvaničnika se bavila obavještajnim podacima i osmislila plan. Izgrađena je maketa kuće Šerpuru, koja pokazuje balkon na kome je vođa Al Kaide volio da sedi. Model je 1. jula donesen u Belu kuću kako bi i Biden mogao da se u to uvjeri.

Bijela kuća je iznijela dalje tvrdnje kako bi potvrdila argument da je napad bio zakonit, besprijekoran i da je gubitak života ograničen samo na Zavahirija.

Zvaničnici su saopštili da su inženjeri dovedeni da analiziraju kuću i procjene šta će se sa njom strukturalno dogoditi nakon udara dronova.

U avgustu prošle godine Pentagon je prvobitno pozdravio takav napad dronom u Kabulu kao uspješnu misiju ubijanja potencijalnog bombaša-samoubice koji je planirao napad na gradski aerodrom.

Tek nakon što je Njujork tajms objavio iscrpnu istragu koja je pokazala da je u napadu zapravo ubijeno 10 civila, uključujući humanitarnog radnika i sedmoro djece, američka vojska je priznala da je misija pošla naopako.

Bijela kuća je navela i da je sigurna kuća Šerpuru u kojoj je ubijen El Zavahiri bila pod nadzorom 36 sati nakon napada. Zvaničnici su rekli da su Zavahirijevi rođaci viđeni kako izlaze iz kuće pod pratnjom talibana, čime je utvrđeno da su preživeli napad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: