16 Aprila, 2024

Prijava

Kraj za “password123” i “654321”: Apple ukida lozinke, novi ključ “ne može da vidi niko”

Uređaji kompanije Apple od sledećeg mjeseca neće koristiti lozinke. Portal Unilad prenosi da će se, umjesto koristeći lozinku, korisnici prijavljivati koristeći passkey, digitalni ključ koji niko neće morati da pamti, a koji će se kombinovati sa otiskom prsta ili prepoznavanjem lica.

Novi sigurnosni proces znači da korisnici Apple uređaja neće imati šifre koje bi se mogle pogoditi ili koje bi mogle postati dostupne zbog neke rupe u sigurnosnom sistemu, a moći će da se loguju jednako brzo kao i prije.

Passkey će se čuvati na uređajima, ali će uz Apple iCloud Keychain biti sinhronizovani na različitim uređajima. Njih neće moći da vidi niko, pa čak ni Apple, što znači da će se smanjiti opasnost od curenja podataka. Osim toga, navodi Unilad, Apple bi u budućnosti mogao da uvede passkey sistem koji bi se mogao koristiti i na uređajima sa drugim operativnim sistemima, poput laptopa koji imaju Windows ili na Android uređajima.

Ova vijest dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je Apple predstavio iOS 16, sledeću veliku verziju softvera za iPhone, a već se neko vrijeme šuška i o lansiranju novog telefona iPhone 14, koji bi u prodaji mogao da se nađe ove jeseni.

Kako se vama čini ova nova tehnologija? Da li je vreme da se zauvijek “pozdravimo” sa lozinkama?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: