25 Aprila, 2024

Prijava

Bakr i Šafik bin Laden donirali 1,2 miliona eura princu Charlesu: Njegova ekselencija nije vratila novac

Fondacija princa Čarlsa primila donaciju od srodnika najvećeg teroriste 21. vijeka s obrazloženjem da nema pravnih prepreka za uzimanje novca jer postupci jednog člana porodice ne bi trebalo da okaljaju celu porodicu

„Da li bi princ Čarls prihvatio ogromnu donaciju od potomaka Hajnriha Himlera ili Adolfa Ajhmana da su u poziciji da mu je daju? Ne mogu čak ni da zamislim da bi bio tako nepromišljen. Zašto onda uzeti milion funti od Bin Ladenove porodice?”, pita se Stiven Glover, poznati kolumnista „Dejli mejla”, koji ne krije da kao monarhista obožava prijestolonasljednika, ali i da istovremeno očajava zbog njegove gluposti.

Doskora se mislilo da su sukobi u najpoznatijoj porodici na svetu, koji su počeli da izlaze na vidjelo odlaskom princa Harija i njegove supruge Megan Markl iz Velike Britanije, najveći remetilački faktor da princ od Velsa preuzme kraljevski tron. Nakon nedavnog skandaloznog otkrića da je primao novac u kešu od katarskog šeika uslijedila je još veća afera.

Budući britanski monarh primio je kofer pun para i od porodice najozloglašenijeg teroriste 21. vijeka – Osame bin Ladena. Tako Čarls svojim „nepromišljenim” potezima kao da samom sebi postaje najveća prepreka da jednog dana bude krunisan u Vestminsterskoj opatiji.

Prema pisanju „Sandej tajmsa”, jedan član kraljevske porodice upozorio je princa od Velsa da bi prihvatanje novčanog poklona od dvojice polubraće bin Ladena izazvalo narodni gnijev ako vijest dospije u javnost. Drugi Čarlsov savjetnik navodno je pozvao princa da vrati novac upozorivši ga da će njegova reputacija pretrpjeti ozbiljnu štetu ako se njegovo ime pojavi u istoj rečenici u kojoj se spominje terorista odgovoran za ubistvo 67 Britanaca, zajedno s hiljadama Amerikanaca i pripadnika drugih nacija 11. septembra 2001, kad su otetim avionima srušili Svetski trgovinski centar u Njujorku.

Princ Čarls dobio je donaciju od milion funti (1,2 miliona evra) za dobrotvorne svrhe od rođaka Osame bin Ladena (inače su ga se odrekli) samo dvije godine nakon akcije američkih specijalaca u Pakistanu u kojoj je ubijen ozloglašeni vođa Al Kaide.

Nasljednik britanskog trona prihvatio je isplatu od Bakra bin Ladena, glave saudijske porodice, i njegovog brata Šafika 30. oktobra 2013. godine. Prema pisanju britanskog lista, princ od Velsa je navodno tada održao privatni sastanak sa Bakrom (76) u Londonu.

Rezidencija princa od Velsa Klarens Haus osporava mnoge tvrdnje iznete u javnost koje se odnose na ovaj skandal.

„Donaciju šeika Bakra bin Ladena 2013. godine pažljivo su razmotrili povjerenici PVCF-a u to vrijeme”, izjavio je Ijan Češir, predsjednik dobrotvorne fondacije princa od Velsa PVCF, u kojoj je novac deponovan.

Češir ističe kako je povodom ove donacije sprovedena dužna pažnja, a informacije su tražene iz širokog spektra izvora, uključujući i britansku vladu.

Bakr i Šafik bin Laden su Osamina polubraća, povezani s osnivačem Al Kaide preko oca Muhameda bin Avada bin Ladena, milijardera rođenog u Jemenu. Za sada nema nagovještaja da su Bakr ili Šafik bin Laden sponzorisali Al Kaidu ili učestvovali u terorističkim aktima.

Izvor blizak dobrotvornoj fondaciji princa od Velsa kaže kako su nakon detaljnog ispitivanja povjerenici zaključili da postupci jednog člana porodice Bin Laden ne bi trebalo da okaljaju cijelu porodicu.

„Dobrotvorni fond princa od Velsa uvjerio nas je da je preduzeta temeljna pažnja u prihvatanju ove donacije. Odluku o prihvatanju donijeli su samo povjerenici dobrotvorne organizacije i svaki pokušaj da se to drugačije okarakteriše je lažan”, navodi portparol Klarens hausa.

Izvor britanskog lista osporio je sugestije da je princ lično posredovao u dogovoru, da je pristao na donacije uprkos prigovorima savjetnika i da ga je nekoliko savjetnika lično molilo da vrati novac. Pomenuti izvor demantovao je da je princ pozvan da vrati novac i da mu je rečeno da ta suma „ne bi bila dobra ni za koga”.

Da je Čarls izgleda „slab” na kofere i torbe s parama pokazuje i prethodni skandal, koji je otkriven prije mjesec dana.

Također prema pisanju „Sandej tajmsa”, princ od Velsa je lično primio tri novčana davanja od bivšeg premijera Katara, šeika Hamada bin Jasima između 2011. i 2015. godine. On je Čarlsu u dobrotvorne svrhe dao keš u iznosu od 2,6 miliona funti (tri miliona evra). Nakon ulaganja u nekretnine, poput kule „Šard” i trgovinskog lanca „Harods”, šef katarskog investicionog fonda milijarder Hamad bin Jasim nazvan je „čovjekom koji je kupio London”.

Dobrotvorne aktivnosti princa Čarlsa već su pod istragom zbog slučaja „Mahfuz”. Kako su pisali ostrvski mediji, Majkl Foset, glavni pomoćnik princa od Velsa, optužen je da je saudijskom milijarderu Mahfuzu Mareiju Mubaraku bin Mahfuzu ponudio zvanje viteza u zamjenu za dobrotvorne donacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: