25 Aprila, 2024

Prijava

U granatiranju Nikolajeva poginuo ukrajinski “kralj žita”

Mihail Podoljak rekao je da vjeruje da je Rusija namerno gađala biznismena. On je rekao da je jedna od raketa pogodila biznismenovu spavaću sobu čime se „ne ostavljaju sumnje” da je bila navođena

Jedan od najbogatijih ukrajinskih biznismena Aleksij Vadaturski i njegova supruga Raisa poginuli su pošto je projektil pogodio njihovu kuću tokom granatiranja Nikolajeva. Vadaturski je je bio vlasnik Nibulona, kompanije koja se bavi izvozom žitarica, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je njegovu smrt kao veliki gubitak.

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Senkevič rekao je da je poslednje granatiranje vjerovatno bilo najteže rusko bombardovanje grada do sada. Oštećeni su hotel, sportski kompleks, dvije škole i kuće.

„Ovo je herojski grad. Svakog dana gubi svoje stanovnike, vojnike. A danas, naš grad izgubio je svog heroja”, ovim riječima je guverner Nikolajeva Vitalij Kim objavio informaciju da je noćas prilikom ruskog granatiranja stradao Vadaturski.

Lider regiona Vitalij Kim rekao je da je Vadaturskov „doprinos razvoju poljoprivrede i brodogradnje i razvoju regiona neprocjenjiv”. Nibulon, čije je sjedište u Nikolajevu, specijalizovan je za proizvodnju i izvoz pšenice, ječma i kukuruza i ima sopstvenu flotu i brodogradilište, piše Tanjug, a prije godinu dana neto vrijednost Vadaturskog procenjena je na više od 400 milona dolara. On je bio i dobitnik nagrade „Heroj Ukrajine”.

U međuvremenu, savjetnik kancelarije predsednika Zelenskog Mihail Podoljak rekao je da vjeruje da je Rusija namerno gađala biznismena. On je rekao da je jedna od raketa pogodila biznismenovu spavaću sobu čime se „ne ostavljaju sumnje” da je bila navođena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: