1 Oktobra, 2022

Prijava

Rama: Kosovo ima dva puta, rat ili „Otvoreni Balkan”

„Pozivam predsjednika Srbije da ne daje nikakvo opravdanje pojedinim grupama na severu Kosova, koje se iz svojih razloga protive primjeni sporazuma koji se mora primjeniti i koji je validan da bi dijalogu Kosova i Srbije dao veći kredibilitet”, rekao je albanski premijer

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas, povodom tenzija na sjeveru Kosova, da podržava 100 posto vladu Kosova.

„Jučerašnji događaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i vršenju suvereniteta na celoj teritoriji države Kosovo, na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu. U ovom trenutku podržavam 100 posto Vladu Kosova i vlasti Kosova da se sporazum sprovede”, rekao je Rama, prenosi Kosovo onlajn.

Rama je naglasio da je kosovska vlada donijela ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odložili za 30 dana i da u takvim situacijama Kosovo ima dva puta, jedan – povratak i rat, a drugi način da sjedne za sto „Otvorenog Balkana”.

„Ove situacije ne pokazuju da je ‘Otvoreni Balkan’ nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna, ove situacije pokazuju zašto je potreban ‘Otvoreni Balkan’. To je razlog zašto Kosovo treba da dođe i sjedne za sto ‘Otvorenog Balkana’. Kada stvari krenu naopako, postoje dva načina. Jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir svojoj deci”, poručio je Rama, prenela je Beta.

Albanski premijer je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom najnovijih dešavanja na Kosovu, da ne daje „nikakvo opravdanje pojedinim grupama na sjeveru Kosova”.

„Pozivam predsjednika Srbije da ne daje nikakvo opravdanje pojedinim grupama na sjeveru Kosova, koje se iz svojih razloga protive primjeni sporazuma koji se mora primjeniti i koji je validan da bi dijalogu Kosova i Srbije dao veći kredibilitet”, rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo da sporazumi dogovoreni s drugom stranom treba da se sprovode, a ne da se o njima raspravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti