20 Aprila, 2024

Prijava

Biden ustuknuo tokom razgovora sa Xi Jinpingom: “Nazire se kraj unipolarnog svijeta”

Američki predsjednik Biden je tokom telefonskog razgovora sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom pokazao svoju slabost po pitanju Tajvana.

To može ukazivati na kraj ere unipolarnog svijeta, smatra stručnjak za geopolitiku Frensis Sempa, prenosi RIA Novosti.

Pišući za “Amerikan Spektator”, napisao je da kineski lider nije oklijevao da upozori američkog predsjednika da se ne miješa u situaciju na Tajvanu.

Istovremeno, Bijela kuća je nije željela da daje transkript dijela njihovog razgovora uz upozorenje predsjednika Kine.

“Ne treba očekivati da će BIden priznati da ga je Xi Jinping ’razbio u paramparčad‘. Ali očigledno, upravo se to dogodilo tokom njihovog dugog razgovora… Ako je neko sumnjao da je unipolarni svet na čelu sa Sjedinjenim Državama okončan, onda je razgovor između Bidena i Xi Jinping su jasna potvrda ovoga”, napisao je Sempa.

Prema kolumnisti, Peking je osjetio slabost i nejedinstvo Vašingtona, a također je uzeo u obzir Bidenovo oklijevanje i njegov nizak rejting među građanima SAD.

“Što je još važnije, Kina je posmatrala kako SAD nisu uspjele da povuku trupe iz Avganistana tokom Bidenove administracije”, napisao je ekspert.

Telefonski razgovor između Bidena i Xi Jinping obavljen je 28. jula. Došlo je usred izvještaja o vjerovatnoj posjeti predsjednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju.

To je izazvalo negativnu reakciju Pekinga. Vašington je odlučio da ne komentariše javno njene planove, ostavljajući joj pravo da donosi odluke u vezi sa putovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: