23 Aprila, 2024

Prijava

Xi Jinping odgovorio Bidenu: “Ko se igra sa vatrom, izgorjeti će!”

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je američkog predsjednika Bidena, tokom telefonskog razgovora, da se ne igra sa vatrom oko Tajvana i istakao da je Peking zabrinut zbog moguće posjete ostrvu predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi.

„Oni koji se igraju vatrom izgorjeti će”, rekao je Xi Jinping tokom petog telefonskog razgovora dvojice lidera, koji je trajao više od dva sata, prenijelo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Si je naveo da bi Vašington trebalo da poštuje politiku jedne Kine i istakao da se Kina čvrsto protivi nezavisnost Tajvana i vanjskom mješanju, prenosi Rojters.

Prema navodima neimenovanog visoko pozicioniranog zvaničnika Bidenove administracije, predsjednici SAD i Kine razmatrali su i da se sastanu uživo.

Biden je rekao da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila i da se Vašington snažno protivi jednostranim naporima da se promjeni status kvo ili podrije mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, saopštila je ranije Bela kuća, prenio je Tanjug.

Dvojica lidera razgovarala su i o nizu pitanja važnih za bilateralne odnose i drugim regionalnim i globalnim pitanjima i zadužili svoje timove da nastave da slede današnji razgovor, posebno da se pozabave klimatskim promjenama i zdravstvenom bezbjednošću, navela je Bijela kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: