19 Aprila, 2024

Prijava

Makedonija poklonila tenkove Ukrajini

Sjeverna Makedonija je donirala tenkove Ukrajini, potvrdilo je Ministarstvo odbrane, ali nije navelo o koliko se tih borbenih vozila radi.

Nakon što su se u četvrtak na društvenim medijima pojavili snimci transporta tenkova, Ministarstvo odbrane Sjeverne Makedonije je potvrdio da su to tenkovi donirani Ukrajini.

Napomenuto je da su u pitanju „tenkovi treće generacije” koji bi s obzirom na razvoj tehnologije za nekoliko godina bili nekonkurentni i da su nekompatibilni sa NATO standardima, kao i da bi „u narednom periodu trebalo potrošiti novac na uništavanje tih tenkova”, prenijela je Beta.

„Želimo da istaknemo da će na osnovu izvršenih analiza, preporuka i usvojenih planova za opremanje Armije Republike Sjeverne Makedonije biti izvršena transformacija, odnosno rasformiranje tenkovskog bataljona i pristupiti će se uspostavljanju savremenih protivoklopnih sposobnosti i kapaciteta, a realizacija ovih planova je već u toku”, navodi Ministarstvo odbrane.

Prema dugoročnom planu razvoja odbrambenih sposobnosti 2019-2028, ističe se, „neće biti ulagana dodatna sredstva u modernizaciju i opremanje tenkovskih kapaciteta”.

Radiotelevizija Srbije (RTS) je objavila da se radi o tenkovima T-72 i da se u arsenalu makedonske vojske nalazi 31 vozilo tog tipa.

Te tenkove je vlastima u Skoplju 2000. godine isporučila Rusija tokom pobune Oslobodilačke nacionalne armije (ONA) Alija Ahmetija, napominje javni servis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: