29 Novembra, 2023

Prijava

Kao znak zahvalnosti: Od sada će u Ukrajini Poljaci imati ista prava kao i Ukrajinci

Poljaci će godinu i po moći legalno da borave u Ukrajini bez posebnih dozvola i da tokom boravka uživaju sva prava i slobode koje imaju državljani Ukrajine

Parlament Ukrajine usvojio je zakon kojim se izjednačavaju prava poljskih državljana sa onim koja uživaju državljani Ukrajine, izjavio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak.

Na osnovu ovog zakona, Poljaci će godinu i po moći legalno da borave u Ukrajini bez posebnih dozvola i da tokom boravka uživaju sva prava i slobode koje imaju državljani Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Konkretno, moći će da rade bez dozvole, da postanu poreski rezidenti, da se obrazuju, liječe i steknu pravo na korištenje ukrajinskih socijalnih programa.

Kako je sredinom jula izjavila poslanica u ukrajinskom parlamentu Olga Sovgirija, Poljaci sa kvalifikacijama iz oblasti zdravstva koje priznaje Evropska unija moći će da rade u ukrajinskim državnim klinikama.

Poljski predsjednik Andžej Duda ranije je izjavio da je ovaj zakon donijet na prijedlog predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, navode RIA Novosti, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: