28 Marta, 2024

Prijava

Nivo mora oko Velike Britanije raste brže nego proteklog stoljeća

Nivo mora raste mnogo brže nego prije jednog stoljeća, otkriva godišnja studija britanskog hidrometeorološkog zavoda Met Office.

Izvještaji o stanju klime također pokazuju da su više temperature novo normalno za Veliku Britaniju.

Aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju da proljeće dolazi sve ranije te da se biljni i životinjski svijet ne razvijaju dovoljno brzo da bi se prilagodili klimatskim promjenama.

Izvještaj ponovno naglašava načine na koje klimatske promjene utiču na cjelokupni život u Velikoj Britaniji.

Met Office u studiji je ispitao klimatske i vremenske događaje za 2021. uključujući ekstremne vremenske prilike poput oluje Arwen koja je uzrokovala razorne poplave, piše BBC.

Razina mora porasla je za oko 16,5 cm od 1900. godine, ali Met Office kaže da se stopa rasta povećava. Sada razina mora raste za 3-5,2 mm godišnje, što je više nego dvostruko u odnosu na stopu porasta početkom prošlog stoljeća.

To ima za posljedicu da je više dijelova obale izloženo snažnim olujnim udarima i vjetrovima, nanoseći štetu okolišu i domovima. Naučnici kažu da je oko 500.000 domova u Velikoj Britaniji u opasnosti od poplava.

Izvještaj također kaže da iako klima u Ujedinjenom Kraljevstvu 2021. nije bila neuobičajena prema modernim standardima, prije 30 godina bila bi netipična. To je zato što klimatske promjene mijenjaju planetu, čineći više temperature normalnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: