3 Decembra, 2022

Prijava

Svi dišu ali naučni tvrde da 30% čovječanstva diše pogrešno

Vjerovatno vjerujete da ne možete da uradite ništa pogrešno dok dišete, jer se radi o vitalnoj potrebi tijela i po tom pitanju djelujemo automatski i bez razmišljanja, međutim ljekari smatraju da to nije tačno.

Način na koji dišemo ima ogroman uticaj na naše zdravlje. Dr. Zak Turner je ponudio neke savjete kroz svoju kolumnu.

“Mislim da je ovo fascinantna tema i posebno sjajno pitanje jer sve nas tera da preispitamo jednostavne stvari koje naša tijela rade svaki dan”, kaže doktor.

Važno je, ističe dr. Turner, da pripazimo kako dišemo, jer je mnogo zdravije i prirodnije disati na nos nego na usta.

“Najjednostavniji razlog je taj što je disanje na nos prirodnije i pomaže vašem tijelu da efikasno koristi vazduh koji udišete”, smatra doktor Turner.

On je također istakao da će većina ljudi, čitajući ovo, primjetiti da zaista dišu na nos.

“To je zato što razmišljate o tome. Oko 30 do 50 posto odraslih diše na usta, naročito u prvom dijelu dana. Disanje na usta može da dovede do zdravstvenih problema i prouzrokuje loš zadah i suvoću usta. Sa druge strane nos je savršeno dizajniran za bezbjedno disanje. Može da filtrira strane čestice zahvaljujući dlačicama koje se u njemu nalaze. Nos također može da ovlaži udahnuti vazduh, što plućima olakšava posao”, navodi doktor.

Koristite svoj nos

Vaša usta su savršeno dizajnirana za jelo, piće i razgovor, ali nemaju ono što ima nos. Disanje na usta povećava rizik od astme, karijesa, gingivitisa, izloženosti stranim česticama poput bakterija i patogena, ali i hrkanja, objasnio je doktor.

Svjesno koristite nos za disanje i polako ćete trenirati svoje tijelo da to čini podsjvesno. Iskoristićete sve prednosti.

Ne zaboravite na svoj stomak

Ljudi “dišu stomakom”, a odmah iznad stomaka nalazi se glavni mišić u procesu disanja, dijafragma. Pravilno disanje počinje u nosu, a zatim prelazi u stomak dok se dijafragma skuplja, trbuh širi, a pluća pune vazduhom.

To je najefikasnioji način disanja, jer povlači pluća, stvarajući negativan pritisak u grudnom košu, što rezultira protokom vazduha u vaša pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti