5 Decembra, 2023

Prijava

Papa Franjo u Kanadi zatražio oprost od domorodaca za prisilno pokrštavanje njihove djece

Papa Franjo zatražio je oprost za zlo načinjeno domorodačkom stanovništvu u Kanadi, posebno u školskim internatima za djecu domorodaca pod upravom crkve.

On je izrazio žaljenje što su neki članovi crkve “sarađivali sa političarima u kulturnoj destrukciji”.
“Jako sam pogođen, molim oprost”, rekao je papa pred hiljadama domorodaca u Maksvacisu, u zapadnoj Kanadi.

On je rekao da se radi o “poražavajućoj grešci” i priznao odgovornost crkve u tom sistemu u kome su djeca trpjela fizičko, verbalno, psihološko i duhovno zlostavljanje.
Papine riječi prevedene na engleski prihvaćene su aplazuom posebno kada je tražio oprost. Papa je zatražio oprost tri puta, tokom vrlo očekivanog obraćanja, izgovorenog na španskom na mjestu bivšeg internata Erminskin, u prisustvu brojnih preživelih i članova domorodačkih zajednica.
“Mjesto gdje se nalazimo sada u meni izaziva uzvik bola, prigušeni uzvik koji me pratio poslednjih mjeseci”, rekao je papa pozivajući se na traume koje su proživjele generacije domorodaca i na još otvorene rane.
Više od 150.000 domorodačke djece u Kanadi bilo je prinuđeno da pohađa hrišćanske škole, finansirane od države, od 19. vijeka do 1970. godine. Cilj je bio da se ta djeca izoluju od uticaja njihovih porodica i kulture, odnosno njihova asimilacija.
Istražna komisija nazvala je nasilje nad decom “kulturnim genocidom”, tokom koga je umrlo najmanje 6.000 osoba između kraja 19. veka i 1990-ih, i pogodilo je više generacija, a sećanja su oživela otkrićem hiljada anonimnih grobova 2021. godine.
“Politika asimilacija je na kraju sistematski marginalizovala autohtone narode. Vaš jezik i vaša kultura su ocrnjeni i ukinuti”, rekao je papa Franja.
“Podsjećanje na razorna iskustva koja su se odvijala u internatima nas pogađa, izaziva ogorčenje i bol, ali to je potrebno”, dodao je.
Papa se već izvinio i tražio oproštaj u aprilu rekavši da je postiđen i ogorčen zbog svega što su doživjela domorodačka djeca od katoličkih prosvetnih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: