20 Aprila, 2024

Prijava

Nestašica lijekova u njemačkim apotekama

Sirupi „paracetamola” za djecu polako nestaju s polica jer je kompanijama neisplativo da ih proizvode

U njemačkim apotekama godišnje se proda više od deset miliona pakovanja sirupa za djecu koji sadrži aktivnu supstancu „paracetamol” ili „ibuprofen”. Sada ih je sve manje na policama. Slično se dešavalo i početkom godine, u međuvremenu ni sirup s „ibuprofenom” više nije dostupan, a sve je veća nestašica i čepića za temperaturu.

Uska grla u isporuci pogađaju cijelu Njemačku. Stanje u farmaceutskoj industriji je problematično, navodi se u saopštenju Saveznog udruženja proizvođača lekova, piše „DW”, a prenosi portal „Poslovni”.

Problemi u globalnim lancima snabdijevanja, hronični nedostatak kvalifikovanih radnika i nedostatak osoblja povezan s koronom također su zakomplikovali situaciju za proizvođače lekova.

Najvažniji razlog ipak je finansijski, a kako se navodi, farmaceutskoj industriji se jednostavno ne isplati proizvodnja lekova protiv bolova za djecu. Zdravstvena osiguranja plaćaju kompanijama 1,36 evra za bočicu sirupa s „paracetamolom”. Ovaj iznos nije povećavan deset godina.

– Brzi rast troškova proizvodnje lekova s jedne strane i zamrznute cijene maloprodaje s druge razlog su što se kod proizvodnje lekova, kao što su sirupi „paracetamola”, posluje s gubitkom – rekao je Andreas Burkhardt, generalni direktor farmaceutske kompanije „Teva”, koja je poslednji veliki proizvođač tog sirupa za djecu u Nemačkoj, dok ih je prije dvanaest godina bilo jedanaest.

Prema navodima Saveznog instituta za lekove i medicinske uređaje u toj zemlji, trenutno ima više od 260 lekova s kojima u Njemačkoj ima problema zbog isporuke. Tu spadaju uobičajeni antibiotici, lekovi za štitastu žlijezdu, smanjenje krvnog pritiska…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: