29 Novembra, 2022

Prijava

Kinezi osmislili lasersku olovku koja piše po zraku

Vođa istraživanja, Cao Šiangdong, za kineske medije je istakao da im za crtanje u zraku, zahvaljujući ovoj olovci, nisu potrebni ni tabla, ni papir, ni ekran.

Hologramski prikazi, metaverzum, proširena stvarnost… sve su to tehnologije koje su nekada bile samo plod nečije mašte, a danas se aktivno razvijaju. Ali, u svim tim tehnologijama, potrebno je imati nekakav ekran, kako bi se ono što se prikazuje, zaista i vidjelo.

Međutim, kineski naučnici iz Laboratorije Hungtuo u Vuhanu, osmislili su lasersku olovku čije su mogućnosti nevjerovatne. Tvrde da je pomoću nje moguće pisati u zraku, što bi bio korak naprijed u razvoju holograma.

Kako javljaju kineski mediji, olovka koristi veoma kratke laserske pulseve kako bi uklonila elektrone iz molekula vazduha i pretvorila ih u plazmu koja emituje svjetlost, a sve to kako bi se napisane riječi pojavile u vazduhu.

Vođa istraživanja, Cao Šiangdong, za kineske medije je istakao da im za crtanje u vazduhu, zahvaljujući ovoj olovci, nisu potrebni ni tabla, ni papir, ni ekran.

Pojasnio je kako “olovka” koristi pulseve od samo nekoliko femtosekundi (jednaka jednom kvadrilionitom dijelu sekunde), a kojima je potrebno milion megavata energije. Ali, kako su ti pulsevi izuzetno kratki, dodaje, potršnja energije i nije tako velika, a lasersku olovku je moguće bezbjedno koristiti.

Naučnici se nadaju da bi ova laserska olovka, u budućnosti, mogla da se koristi u kvantnom računarstvu i drugim naprednim tehnologijama. Možda čak i kao neka nova holografska tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti