25 Aprila, 2024

Prijava

ZNG: Radi novih generacija podržavamo najavljene demonstracije za ideju građanske BiH!

Sve je više aktivnosti političkih aktera a koje se mogu povezati sa odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Svoju buntovnu reakciju izrazio je i politički pokret Za nove generacije koji podržava najavljene demonstracije za ideju građanske BiH!
Vezano za najnovija politička zbivanja glede potencijalnih izmjena Izbornog zakona koje, navodno, priprema visoki predstavnik Christian Schmidt podsjećaju da su osnivači pokreta Za nove generacije i delegati u državnom i federalnom Domu naroda gospodin Miletić i profesor Marjanović više puta zauzeli jasan stav.
U svom zadnjem obraćanju gospodin Zlatko Miletić je jasno rekao da: „najavljen način raspodjele mandata u Domu naroda FBiH, smatram diskriminirajućim i suprotnim presudama Suda za ljudska prava u Strazburu (ukupno 5.. prva u 2009.g), Mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine i Rezoluciji VE 1513 iz 2006.godine.”
Također prof. dr. Marjanović Damir je upozorio kako:
“Schmidtove potencijalne izmjene, ako su tačne i ako nisu na nivou špekulacije, pokazuju samo dozu evropske pragmatičnosti, nerazumijevanja situacije i ignorisanja uzroka koje su dovele do ovoga stanja i posljedica koje će ovakvi eksperimenti dovesti”.
Kako naglašavaju iz “Za nove generacije” nisu iznenađeni najavljenim demonstracijama, koje podržavaju kao zajednički izraz zabrinutostih svih političkih čindbenika koji baštine ideju građanskog koncepta zajedničke domovine Bosne Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: