27 Novembra, 2022

Prijava

Istraživanja pokazuju da mnogi ne znaju gdje je lijevo gdje desno!

Da imate problem sa razlikovanjem lijevog od desnog, najlakše ćete primjetiti kod brzih zadataka, na primjer ako vam neko u poslednjem trenutku kaže da skrenete u određenom pravcu.

Svaki treći čovjek će zastati da bi razmislio, a neki će čak upotrijebiti i ruke kako bi se prisjetili koja je koja strana.
To nije ništa zabrinjavajuće, tvrde naučnici i ističu da se to ne dovodi u vezu sa inteligencijom. Razlikovanje strana je kompleksni neuropsihološki proces koji uključuje nekoliko istovremenih neuroloških funkcija, poput sposobnosti za integraciju senzornih i vizuelnih informacija, prostornog snalaženja, jezičkih funkcija i memorije, piše “Independent”.
Istraživanja pokazuju da poteškoća razlikovanja lijevog i desnog češće pogađa ljevoruke osobe, naročito žene.
Problem je u lateralizaciji mozga, odnosno sposobnosti čovjeka da se odredi u odnosu na prostor koji ga okružuje. I dok je za većinu ova poteškoća nevažan dio svakodnevice, problem može da nastane na primjer u medicini, ako se hirurg odluči na operaciju pogrešne strane pacijenta – kao što je amputacija pogrešne noge.
Upravo zbog takvih grešaka u medicini je uvedena praksa obilježavanja strana tijela koja treba da bude operisana markerom.
Neki smatraju da je razlikovanje između strana povezano sa načinom na koji su određene funkcije mozga povezane sa desnom, odnosno lijevom stranom mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti