29 Marta, 2024

Prijava

Francuzi počeli da štede, gase sve od svjetlećih reklama do klima

Francuska ministrica za energetsku tranziciju izjavila je danas da će uskoro izdati ukaze kojim će se obavezivati prodavnice sa klima uređajima da drže zatvorena vrata i smanje svjetleće reklame radi štednje energije.

„Narednih dana ću donijeti dva ukaza – prvim se uvodi opšta zabrana svjetlećih reklama bez obzira na veličinu između jedan sat i šest sati ujutro” izuzev na aerodromima i u železničkim stanicama, a drugom se zabranjuje prodavnicama da imaju otvorena vrata dok rade klima ili grijejanje, rekla je ministarka Anjes Panije-Rinašer za list Žurnal di Dimanš, prenosi Beta.

Ostavljanjem otvorenih vrata troši se 20 posto energije više, što je apsurdno, rekla je ministarka.

Gradovi kao što su Lion, Bezanson i Pariz donijeli su gradske naredbe od sredine jula u vreme kada je jak toplotni talas zahvatio Francusku, da klimatizovane prodavnice zatvaraju vrata, uz prijetnju kaznom.

Vlada predviđa da to postane obavezno u celoj zemlji uz kaznu od 750 evra.

Što se tiče svetlećih reklama aktuelni propisi prave razliku između naselja sa manje ili više od 800.000 stanovnika – takva rasvjeta zabranjena je između 1.00 i 6.00 sati u mjestima sa manje od 800.000 stanovnika. U naseljenijim mjestima propisi zavise od lokanih propisa za oglašavanje, ukoliko takvi postoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: