29 Novembra, 2022

Prijava

Hrana za mozak: Namirnice koje poboljšavaju pamćenje i koncentraciju

Pojedine namirnice sadrže nutritijente koje mogu stimulisati i ojačati kognitivne funkcije poput pamćenja i koncentracije.

Naučnici su izdvojili 5 namirnica za koje smatraju da su idealna “hrana” za mozak:

1. Orasi

Orasi i orašasti plodovi sadrže zdrave masti. Monozasićene masne kiseline mogu pozitivno utiču na pamćenje. Ali, i kod unosa ovih namirnica ne treba pretjerivati. Preporučena dnevna doza je 13 grama. Treba da imate na umu da su orašasti plodovi visokokalorični.

2. Crna čokolada

Čokolada sa visokim procentom kakaa poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje nivo stresa i preporučuje se ljudima koji imaju tremu. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji jedu čokoladu barem jednom nedeljno bili su bolji na testovima kognitivnih sposobnosti od onih koji rijetko u njoj uživaju. U studiji, objavljenoj u časopisu “Appetite” učestovalo je 968 ljudi u dobi od 23 do 98 godina. Naučnici vjeruju da bi redovno uzimanje kakao flavanola moglo biti jedan od nekoliko činilaca koji objašnjavaju kognitivne dobrobiti koje pruža čokolada.

3. Losos

Losos u sebi sadrži visok procent dobrih masti, što ga čini izvrsnim izvorom vitamina D. Jedna porcija lososa obazbjedti će vam oko 80 % dnevne preporučene količine vitamina D. Odličan izvor vitamina D, omega-3 i drugih masnih kiselina, losos pomaže u smanjenju krvnog pritiska i podržava zdravlje srca. Istraživanje je pokazalo blagodati omega-3 masnih kiselina u rješavanju anksioznosti, depresije i potencijalnom pomaganju u poboljšanju mentalnog zdravlja žena srednjeg vijeka.

4. Borovnica

Borovnica jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi. Borovnica je jedan od najvećih prirodnih antioksidanata i u svom sastavu sadrži veliku količinu vitamina, minerala i oligoelemenata. Kao voće bogato antioksidantima, borovnica usporava starenje celog tijela, pa je bez pretjerivanja možemo nazvati eliksirom zdravlja i mladosti.

5. Brokoli

Povrće koje odlikuje malo kalorija i masnoća. Sadrži vitamin K koji je izuzetno važan za kognitivne sposobnosti. Pored toga sadrži i holin, natrijum i folnu kiselinu koji pozitivno utiču na proces pamćenja. Pored pozitivnog djelovanja na moždani sistem, ima sjajan efekat i na kardiovaskularni, imunološki i sistem za varenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti