3 Decembra, 2022

Prijava

Dok Ukrajina u ratu gubi svoje žitnice Amerika kupuje đubrivo od Rusije za bolje usjeve

Tanker s ruskim đubrivom plovi ka Sjedinjenim Državama.

Plovi u vrijeme opšte zabrinutosti da bi vrtoglavi rast globalnih cijena đubriva mogao da dovede do nestašice hrane, prenosi Rojters.

Tanker “Džoni Rendžer”, pod zastavom Liberije, trebalo bi da stigne u Nju Orleans u ponedeljak sa oko 39.000 tona rastvora uree amonijum nitrata, đubriva proizvedenog kombinovanjem uree, azotne kiseline i amonijaka, prema izvorima britanske agencije i podacima kompanije Refinitiv Ajkon koja prati pomorski saobraćaj.

Brod je utovaren prošlog mjeseca u Sankt Peterburgu. Detalji o ruskom prodavcu i američkom kupcu nisu trenutno dostupni, a Ministarstvo finansija SAD i američka agencija za carinu i bezbjednost granica odbili su komentar.

Administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena nije stavila na crnu listu ruske poljoprivredne proizvode ni đubrivo, nakon napada Moskve na Ukrajinu, ali su se mnoge zapadne banke i trgovci klonili ruskih isporuka iz straha da ne ulete u problem pošto se propisi brzo mijenjaju. Vašington je sankcionisao rusku sirovu naftu, naftne derivate, ugalj i tečni prirodni gas.

Rusija i Ukrajina su vodeći izvoznici đubriva, ključne komponente za obezbjeđenje visokih prinosa kukuruza, soje, pirinča i pšenice. Američki, ali i poljoprivrednici širom svijeta, smanjili su upotrebu đubriva zbog visokih cijena, kao i površine koje planiraju da obrađuju.

Sjedinjene Države su 2021. uvezle iz Rusije đubriva uree amonijum nitrata u vrijednosti 262,6 miliona dolara, prema podacima Ministarstvu trgovine.

Komisija za međunarodnu trgovinu SAD je ove nedelje ukinula velike antidamping i antisubvencione dažbine na urea amonijum nitratna đubriva iz Rusije u nastojanju da ublaži nestašicu i rast cijena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti