28 Marta, 2024

Prijava

Stigla vas je pozna mladost, ovo je najbolja dijeta za vas

Kako starite, važno je pronaći način prehrane koji vam se sviđa te vam može pomoći da ostanete zdravi. Ali, s dugim popisom dijeta koje trenutno postoje, pronalaženje one prave ponekad može predstavljati izazov.
Prema nutricionistima, jedna od najboljih prehrana nakon 50. godine je – mediteranska, piše Eat This.

Mediteranska prehrana jako je često rangirana među najboljim dijetama za cjelokupno zdravlje i dugovječnost, a nedavne studije sugeriraju da što se starije osobe više pridržavaju ove dijete, to duže žive.

Mediteranska prehrana inspirirana je zemljama poput Grčke i Italije, a kao dijeta je razvijena u Americi nakon što su znanstvenici otkrili da ljudi iz mediteranskih zemalja imaju vrlo malo slučajeva srčanih bolesti.

Mediteranska prehrana nije striktno dijeta, već obrazac prehrane koji se prvenstveno sastoji od voća, povrća, cjelovitih žitarica, graha i mahunarki te orašastih plodova i sjemenki. Također uključuje umjerene količine plodova mora, peradi, mliječnih proizvoda i jaja”, otkrila je nutricionistkinja Rachel Dyckman. Uz to, crveno meso konzumira se samo u rijetkim prilikama, a prerađena hrana i rafinirani ugljikohidrati svedeni su na minimum.

Bogata vlaknima i korisnim spojevima
Jedna od prednosti mediteranske prehrane za osobe starije od 50 je to što promiče neprerađenu hranu koja je bogata vlaknima. “Vlakna su iznimno važna za zdravu prehranu, posebno kako starimo. Pomaže nam u održavanju zdrave tjelesne težine tako što nas održava sitima nakon jela, potiče redovitost probave i zdrav crijevni mikrobiom, snižava kolesterol, pomaže u zaštiti od raka debelog crijeva i potiče stabilan šećer u krvi”, objasnila je Dyckman.

Maslinovo ulje glavna je komponenta mediteranske prehrane i izuzetno je korisno za zdravlje srca kako starimo. Bogato je mononezasićenim masnoćama korisnim za srce, za koje je poznato da snižavaju loš kolesterol i povećavaju dobar kolesterol.

Maslinovo ulje također sadrži poseban biljni spoj koji se zove polifenol. Ti spojevi se bore protiv oštećenja slobodnih radikala povezanih sa starenjem i imaju potencijal za usporavanje razvoja bolesti povezanih sa starenjem kao što su bolesti srca, rak i neurodegenerativne bolesti.

Također je utvrđeno da mediteranska prehrana smanjuje rizik od pretilosti kod žena u post i peri-menopauzi. Prema studiji časopisa The Journal of the North American Menopause Society, pretilost tokom menopauze može dovesti do umjerenih i teških zdravstvenih problema, tako da mediteranska prehrana može pomoći u ublažavanju ovih stresova tokom menopauze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: