29 Marta, 2024

Prijava

Google testira nove pametne naočale

Naočale s podrškom za proširenu stvarnost na početku će se koristiti za opcije poput prevoda uživo, navigacije i slično.

Prije desetak godina, Google je predstavio prototip svojih prvih pametnih naočala. Vjerovali su da je to nova kategorija uređaja nakon telefona i tableta, koja će privući milione ljudi, ali umjesto toga naočale su naišle na brojne kritike javnosti, ponajviše zbog mogućnosti snimanja fotografija i videa što su mnogi vidjeli kao grubo kršenje privatnosti, pa je Google na kraju odustao od tog projekta.

Na konferenciji I/O u maju prikazali su prototip nove generacije pametnih naočala a ove nedelje su objavili da su spremni na njihovo testiranje “u stvarnim uslovima”. Testovi će početi tokom sledećeg mjeseca i trebalo bi da pokažu kako naočale mogu pomognu ljudima u svakodnevnom životu, odnosno u različitim situacijama s kojima se svakodnevno suočavaju. Naočale su prvenstveno namenjene prevodu uživo i navigaciji.

Džaston Pejn, Googleov menadžer odjeljenja za proširenu i virtuelnu realnost, pri tome je posebno naglasio kako će im testovi pomoći u poboljšanju iskustava poput AR navigacije. On ističe da je faktore, poput vremenskih prilika i prometnih raskrsnica jako teško testirati u zatvorenim prostorima pa je naočale i tehnologiju potrebno testirati u stvarnim uslovima.

Na početku će naočale testirati mali broj ljudi – Googleovi zasposleni i osobe u koje Google ima povjerenje, a biće opremljene kamerama, mikrofonima i ekranom unutar samih naočala. Ipak, tokom testiranja korištenje tih opcija biće ograničeno, pa tako naočalama neće moći da se snimaju fotografije i video.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: