22 Marta, 2023

Prijava

Amerika ne štedi na ratu ali na prevenciji klimatskih promjena itekako: Izdvojeno samo 2,3 milijarde dolara

Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama osigurati će 2,3 milijarde dolara da finansira i pomogne saveznim državama da izgrade centre za rashlađivanje kako bi se izborili sa prekomernom toplotom, ali i za borbu protiv drugih uticaja klimatskih promjena.

Novo finansiranje treba da poboljša kontrolu poplava, ojača komunalne usluge, renovira objekte i pomogne porodicama sa niskim primanjima da plate troškove grijanja i hlađenja. Iako predsjednik Amerike Biden tokom svog jučerašnjeg obraćanja povodom klimatskih promjena nije proglasio vanrednu situaciju, kako su tražile njegove stranačke kolege, on je predočio da je klimatska kriza hitan slučaj i najavio da će je on tako i tretirati.

„ Klimatske promjene zahtjevaju hitnu reakciju. U narednim danima moja administracija će objaviti mjere kojima ćemo se suprotstaviti toj krizi”, rekao je Biden.

Amerika je opet postala član Pariskog sporazuma o klimi koji je njegov prethodnik Donald Trump napustio. Prema Bidenovim riječima, Amerika će osim ulaganja, smanjiti svoju emisiju štetnih gasova za 50 do 52 posto do 2030. godine u odnosu na 2005. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti