19 Aprila, 2024

Prijava

Počeo samit Putin-Erdogan-Raisi u Teheranu

U Teheranu je večeras počeo trilateralni susret predsjednika Rusije, Turske i Irana, Vladimira Putina, Redžepa Tajipa Erdogana i Ebrahima Raisija, a na početku sastanka snimljena je fotografija na kojoj se trojica lidera drže za ruke.

Lideri Rusije, Irana i Turske učestvuju na samitu procesa iz Astane o rešenju krize u Siriji, nakon čega će usvojiti zajedničku izjavu i obratiti se medijima.

Na dnevnom redu samita biće nedavni razvoj događaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, pokušaji političkog rješenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama.

Kako je ranije najavljeno, trojica lidera će razgovarati i o regionalnim i međunarodnim problemima.

Prije trilateralnog razgovora održani su bilateralni susreti, prenosi Tanjug.

Raisi: SAD što prije da napuste Siriju i taj dio Bliskog Istoka

 

Američke trupe moraju da napuste Siriju i taj dio Bliskog istoka što je prije moguće, poručio je danas predsjednik Irana Ebrahim Raisi na početku trilateralnog samita sa predsjednicima Rusije Vladimirom Putinom i Turske Tajipom Erdoganom, posvećenog rešenju krize u Siriji.

„Neophodno je da američke snage što prije napuste region, uključujući Siriju”, rekao je Raisi i ocjenio da je nelegalno prisustvo američkih snaga faktor destabilizacije u regionu, prenose RIA Novosti, a javlja Tanjug.

Iranski predsjednik je optužio SAD za krađu resursa iz Sirije, uključujući i naftu, a također je osudio izraelske napade na teritoriju Sirije.

On je ocjenio da „sirijska kriza nema vojno rešenje” i izrazio uvjerenje da je neophodno održati i dalje razvijati format Asatane koji se, kako je naveo, „pokazao kao djelotvoran”.

„Poslije skoro 11 godina od početka rata u Siriji, Iran je i dalje uvjeren da je jedini način da se kriza u Siriji riješi politički. Vojni koraci ne samo da nisu izlaz, već će dovesti i do pogoršanja situacije”, upozorio je Raisi.

Predsjednik Irana je poručio da bi o sudbini Sirije trebalo da odlučuje sirijski narod, bez uplitanja stranog faktora, uz snažno prisustvo sirjske armije koja bi čuvala integitet zemlje.

Format Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prijestonica Nur Sultan.

Putin: Rusija podržava suverenitet Sirije

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je večeras na trilateralnom samitu procesa iz Astane sa kolegama iz Turske i Irana, Redžepom Tajipom Erdoganom i Ebrahimom Raisijem, da je neophodno stvoriti uslove da sirijski narod izabere put razvoja bez spoljnog mješanja, ističući da Rusija polazi od principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

Putin je primijetio značajno smanjenje nivoa nasilja u Siriji i početak političkog i diplomatskog procesa.

”Važno je da su Sirijci pokazali spremnost da pregovaraju, traže i pronalaze konsenzus i rešenja o prioritetnim pitanjima koja se odnose na buduću strukturu njihove suverene države”, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, neophodno je obezbjediti nesmetan pristup Sirijaca humanitarnoj pomoći i uključiti u to druge članice međunarodne zajednice.

Pozvao je i na trajni prekid terorizma u Siriji i ukazao na „destruktivnu politiku Sjedinjenih Amerčkih Država” u toj zemlji.

On je istakao da posebno zabrinjava stanje na teritorijama koje ne kontrolišu sirijske vlasti.

”Vidimo da iz ovih regiona izviru stvarne prijetnje kriminalom, ekstremizmom, separatizmom. Tome u velikoj mjeri doprinosi destruktivna politika zapadnih država na čelu sa SAD”, poručio je Putin.

On je pozvao kolege iz Turske i irana da naredni samit procesa Astane bude održan u Rusiji.

Format ili proces Astane je platforma formirana nakon niza sastanaka pripadnika različitih organizacija sirijske opozicije u Astani, kako se nekada zvala kazahstanska prijestonica Nur Sultan.

Erdogan: Kurdska milicija nastoji da podeli Siriju

 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da kurdska milicija Jedinice narodne odbrane (YPG) uz stranu podršku preduzima korake da podjeli Siriju i ukazao da bi sirijskom narodu koristilo da se oslobodi YPG.

Govoreći u Teheranu na trilateralnom sastanku posvećenom Siriji, sa liderima Rusije i Irana, Erdogan je izjavio da vidi da Rusija i Iran razumiju zabrinutost Turske za bezbjednost, poručivši da riječi nisu dovoljne, prenosi Rojters.

Predsjednik Turske je rekao da će se borba Turske protiv pripadnika različitih milicija i YPG, koju smatra terorističkom organizacijom, nastaviti uprkos protivljenju Rusije i Irana, i bez obzira ko ih podržava.

Ankara je od 2016. godine sprovela četiri vojne operacije u sjevernoj Siriji i zauzela stotine kvadratnih kilometara sirijske teritorije uglavnom ciljajući YPG, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: