23 Aprila, 2024

Prijava

Osjećate da ste mentalno i emocionalno opterećeni: Lijeka ima, samo ga treba potražiti!

Kada neko doživljava emocionalne ili mentalne probleme njihov kapacitet da živi život do punine je obično smanjen. To znači da u svom radnom životu vjerojatno neće moći obavljati svoj posao do najvišeg nivoa za koji su sposobni, a zadaci, koje bi inače normalno mogli ispuniti, im uzrokuju stres i tjeskobu.

Koristi i uštede od upotrebe psihoterapije u sistemu zdravstvene njege, socijalnoj zaštiti i drugim sektorima ili oblastima;

20% manje troškova za zdravstvene usluge
49% manje posjeta primarnoj njezi kada klijenti idu na psihoterapiju
2,52 dana/osoba/godina smanjenje stope hospitalizacije
75% klijenata preferira psihoterapiju od farmakologije

Njihova efikasnost je smanjena, njihova sposobnost da se dobro slažu sa kolegama može biti pogođena i njihovi poslodavci mogu uoočiti razlike u njihovoj produktivnosti. Može biti radnih dana izgubljenih zbog njihovog lošeg zdravlja i ponekad i produženih perioda bolovanja zbog emocionalnih i mentalnih zdravstvenih problema.

Psihoterapija je efikasna intervencija za širok spektar problema mentalnog zdravlja kod osoba svih uzrasta; prosječna stopa uspjeha za tretirane slučajeve se kreću od 65 do 72%.

Postoji dovoljno dokaza iz studija unazad 40 godina da se pojedinci, parovi i porodice koji idu na psihoterapiju bolje snalaze u smislu upravljanja svojim životima u kratkoročnom i dugoročnom periodu.

Psihoterapija pruža efikasan tretman za ljude sa psihološkim i psihosomatskim poremećajima, osobama koje doživljavaju osjećaj praznine ili besmislenosti u životu ili koje traže veći osjećaj ispunjenja.

Ljudi mogu tražiti pomoć iz specifičnih razloga kao što su trauma u ranom djetinjstvu, poremećaji u ishrani, opsesivno ponašanje, fobije, tjeskobe. U drugim slučajevima pomoć se traži zbog općeg osjećaja depresije ili tjeskobe, poteškoća u koncentraciji, nezadovoljstva u radu ili nesposobnosti formiranja zadovoljavajućih odnosa.

U BiH postoji nekoliko stručnih udruženja koji okupljaju psihologe, socijalne radnike, pedagoge i stručnjake društvenih smjerova a koji su nakon fakulteta završili četverogodišnju specijalizaciju iz psihoterapije.

Listu stručnjaka EU licenciranih psihoterapeuta iz BiH možete pronaći na ovom linku:
https://ecp.europsyche.org/wstore/memberServlet?C_Country_ID=136

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: