23 Aprila, 2024

Prijava

Feng Shui nije pravilo nego i način života: Vrijeme je da odaberete prave boje za sebe

Feng šui je drevna kineska praksa koja donosi sve više koristi onima koji je primjenjuju u svom domu. Feng šui, što doslovno znači vjetar i voda, obećava način uređenja prostora koji će onima koji u njemu obitavaju donositi dobru sreću, istovremeno smanjujući lošu.

Boje u feng šuiju obuhvataju čitav spektar duginih boja i svaka donosi sa sobom neke od aspekata jina i janga , u zavisnosti od nijanse i količine crne i bijele koja je prisutna u njoj. Opšte pravilo bi glasilo: što je više tamnija, boja ima više jina a što je svjetlija to je više jang (npr. crno je jin, bijelo je jang).

Jang boje su: crvena i žuta.

Žuta je u Kini carska boja, rezervisana samo za cara i njegovu porodicu.
Dvorski službenici najvišeg ranga (oni koji su služili direktno caru) obično su nosili crvenu odjeću. Crvena je i za proslave i svečanosti (vjenčanja, rođenje sina, Nova godina).

Crvena – na jugu donosi treperavu jang energiju

Tamnocrvene žaluzine na južnom zidu dnevne sobe privlači treperavu jang energiju (možete koristiti i koralnu crvenu i čile-crvenu). Energizovan na ovaj način, povoljan č'i na jugu stvara sreću u vidu priznanja koje dobija otac porodice. Ako ne volite žaluzine, zavjese će imati isti efekat. Kombinujte crvenu i zlatnu za bogatstvo i sreću. Ove boje nisu pogodne za spavaću sobu. U nastavku slijede još neke boje, njihova značenja i za njih povoljni pravci u domu.

Purpurna – boja prosperiteta za sjever (za bogatstvo, još bolja u kombinaciji sa srebrnom) ali i za jug

Zelena i malo plave – donose rast i razvoj; za istočne dijelove doma (odlična je za sinove u porodici)

Zelena i crvena – harmonija i uspjeh za jug (donosi sreću sinovima porodice)

Bijela i žuta (sjeveroistok i jugozapad)– harmonija

Crvena i žuta – na jugozapadu i sjeveroistoku donose priznanje za majku porodice, čime indirektno koriste i cijeloj porodici.

Crna i bijela za harmoniju

Crna i zelena za rast i izobilje (za istok i jugoistok)

Plafoni bi trebalo da budu bijeli – simbol jasnoće i čistoće boja, boja pozitivne duhovne energije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: