19 Aprila, 2024

Prijava

U sjeni velikog susreta u Iranu: Iranski NIOC i Gazprom potpisali sporazum vrijedan 40 milijardi dolara

Državna iranska naftna kompanija (NIOC) i ruski proizvođač prirodnog gasa Gazprom u utorak su potpisali memorandum o razumijevanju vrijedan oko 40 milijardi američkih dolara, saopćila je iransko ministarstvo za naftu, prenosi AP.

Sporazum su na virtualnoj svečanosti potpisali izvršni direktori dviju kompanija, na dan kada je ruski predsjednik Vladimir Putin stigao na samit u Teheranu na kojem će se susresti s iranskim i turskim kolegama.

Gazprom će pomoći NIOC-u u razvoju polja prirodnog gasa Kish i Sjeverni Pars te šest naftnih polja, prenosi novinska agencija iranskog ministarstva za naftu SHANA.

Ruski Gazprom će također biti uključen u završetak izgradnje projekata vezanih uz tečni prirodni gas (LNG) i izgradnju cjevovoda za izvoz gasa.

Iran, nakon Rusije, ima druge najveće rezerve prirodnog gasa na svijetu, no američke sankcije su spriječile pristup tehnologiji i usporile razvoj izvozne industrije irana.

Šaljući jasnu poruku Zapadu da će Rusija nastojati ojačati veze s protuzapadnim Iranom, Putin će se sastati s najmoćnijim autoritetom Islamske Republike, vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hameneijem, samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju.

Putinova posjeta Teheranu prati se s velikom pažnjom jer je ruska invazija na Ukrajinu žestoko poremetila globalno tržište nafte, uz brzo rastuće cijene na tržistu, što je doprinijelo povećanju troškova života i rastu inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: