20 Marta, 2023

Prijava

TikTok uvodi novi filter koji će blokirati sadržaj za određenu grupu korisnika

TikTok kaže da će tokom sledećih sedmica neka riječ ili hashtag moći da se stavi na ‘crnu listu’, što znači da video snimci s tim hashtagovima više neće moći da se vide na glavnim servisima For You i Following.

Nakon kritika da tinejdžerima omogućava gledanje neprikladnih videa, TikTok sada omogućava roditeljima dva načina da svojoj djeci smanje dostupnost sadržaja za odrasle.

Aplikacija uvodi dvije nove opcije, jednu koja omogućava zabranu određenih fraza i hashtagova i drugu koja sadržaj prilagođava uzrastu korisnika.

Nove funkcije osmišljene su tako da korisnicima daju veću kontrolu nad velikim brojem videa, a sve kako bi se izbeglo da tinejdžerima budu dostupni oni neželjeni i neprikladni.

Za razliku od platformi poput YouTubea i Vimea, video klipovi na TikToku se pokreću automatski. Dosad je bilo uobičajeno da korisnici uzrasta od 13 godina mogu da vide sadržaj za odrasle koje generiše algoritam.

“TikTok ne uspjeva da zaštiti djecu i tinejdžere od skrivenog oglašavanja i potencijalno štetnog sadržaja”, napisala je u februaru Europsko udruženje potrošača u žalbi Evropskoj uniji.

TikTok kaže da će tokom sledećih sedmica neka riječ ili hashtag moći da se stavi na ‘crnu listu’, što znači da video snimci s tim hashtagovima više neće moći da se vide na glavnim servisima For You i Following.

Snimke je sada moguće označiti kao “nisam zainteresovan”, ali to samo znači da će se preskakati druge video snimci koje je objavio isti korisnik.

Uvodeći starosno ograničenje, TikTok sada namjerava da klasifikuje sadržaj u smislu prikladnosti za mlađe korisnike. Društvena mreža kaže da će za korisnike mlađe od 18 godina blokirati objavu ako utvrdi da video sadrži “kompleksne teme” ili “fiktivne scene preintenzivne ili zastrašujuće za mlađe korisnike”.

Popularna društena mreža je najavila da će sistem za blokiranje proraditi tokom narednih nekoliko mjeseci. Od novih korisnika traži da napišu godinu rođenja i moraju imati najmanje 13 godina.

Ako aplikaciju na svom pametnom telefonu instaliraju roditelji, mogu aktivirati opciju da im se na profilu priključi i njihovo dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti