20 Marta, 2023

Prijava

Mađarska pregovara o preusmjeravanju svih isporuka ruskog gasa u Turski tok

Mađarska je u pregovorima s Rusijom o preusmjeravanju svih svojih isporuka gasa prema dugoročnom ugovoru o snabdijevanju na gasovod Turski tok koji gas dovozi u Mađarsku preko Srbije, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Ovo je potrebno kako bi se osigurala snabdijevanja jer je nivo isporuke gasa iz Austrije u Mađarsku smanjen zbog nesigurnosti u sistemu gasovoda zapadne Evrope, rekao je Szijjarto.

– Svakodnevno dobijamo stalnu količinu od 32-33 miliona kubnih metara gasa, polovinu te količine dobijamo preko Turskog toka preko Srbije svaki dan – to pokazuje da je južni brodski pravac najstabilniji, predvidljiviji i najsigurniji – rekao je on u videu objavljenom na Facebooku.

– Zbog toga su u toku razgovori o preusmjeravanju svih isporuka gasa koji stižu u okviru dugoročnog sporazuma o isporuci ruskog gasa na južnu rutu, jer vidimo da neizvjesnost na zapadnim gasovodima smanjuje količinu gasa koja stiže iz Austrije pod dugoročnim ugovorom o snabdijevanju – kazao je on.

Szijjarto je rekao da Mađarska dobija oko jedne trećine ugovorenog iznosa od Rusije na austrijskom gasovodu i 100 posto preko Srbije, što znači da ukupno Rusija isporučuje 88 posto ugovorenih dnevnih količina prema mađarskom dugoročnom ugovoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti