28 Marta, 2024

Prijava

Gasprom ne može da garantuje Evropi snabdijevanje gasom

Ruski Gasprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdijevanje gasom zbog „vanrednih” okolnosti, navodi se u pismu ruske državne gasne kompanije, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

U pismu datiranom na 14. jul, za koje britanska agenicja navodi da je u njega imala uvid, piše da od 14. juna „više sile” utiču na snabdijevanje.

Dodaje se da je to standardna formulacija u poslovnim ugovorima što podrazumjeva ekstremne okolnosti koje stranku oslobađaju njenih zakonskih obaveza.

Rojters dodaje da Gaspom nije imao komentar, dok je najveći njemački uvoznik ruskog gasa Uniper bio među kupcima koji su rekli da su dobili pismo i tu tvrdnju formalno je odbacio kao neopravdanu.

RVE, najveći njemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog gasa, također je saopštio da je dobio obavještenje o višoj sili, ali se uzdržao od bilo kakvog komentara.

Trgovački izvor, koji je tražio da ostane anoniman zbog osjetljivosti ovog pitanja, rekao da se „viša sila” odnosi na gasovod Sjeverni tok 1, glavni put snabdjevanja do Nemačke i njenog okruženja.

Navodi se da su protoci kroz cjevovod ravni nuli jer je gasovod podvrgnut režimu godišnjeg održavanja koje je počelo 11. jula i trebalo bi da se završi u četvrtak.

Rojters navodi se da se Evropa plaši da bi Moskva mogla da obustavi isporuku gasa kao vid odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, što bi pojačalo energetsku krizu zbog koje bi region mogao da bude doveden u recesiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: