29 Marta, 2024

Prijava

U Goraždu i Ustikolini performans „Nema te na kahvi“ za žrtve genocida u Srebrenici

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, na mostovima u Goraždu i Ustikolini večeras je održan tradicionalni performans “Nema te na kahvi”.

Redanjem 8.372 fildžana, uz zvuke državne himne i Srebreničkog inferna te učenje Fatihe, brojni građani Goražda odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici, a članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog potresnim stihovima o bolu Srebrenice ukazali su na težinu najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Performans „Nema te na kahvi“ organizuje se osmi put zaredom, uvijek dan nakon godišnjice genocida u Srebrenici

– Redanjem 8.372 fildžana članovi Mreže mladih ali i građani, iskazujući suosjećanje  dijeleći bol s majkama, suprugama, sestrama, kćerima Srebrenice kojima njihovi najmiliji nikada više na kahvu neće doći. Zadovoljni smo odzivom građana, pogotovo mladih ljudi koji se sve više bude i svjesni su šta se zapravo desilo u Srebrenici – kazao je član Mreže mladih Muftijstva goraždanskog Armin Mešić.

Perormans je istovremeno organiziran na dvije lokacije, mostu Alije izetbegovića u Goraždu i Omladinskom mostu u Ustikolini.

– Sa oba ova lokaliteta šalje se snažna poruka da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti niti ponoviti. Ovo je samo mali doprinos obilježavanju godišnjice genocida kojim odajemo počast žrtvama genocida i gest kojim pokazujemo da dijelimo tugu s narodom Srebrenice i onima koji još uvijek tragaju za svojim najmilijim, jer preformans simbolizira upravo neizvjesnost čekanja da se oni vrate svojim kućama – kazala je članica  Mreže mladih Amila Herak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: