28 Marta, 2024

Prijava

Njemački ministar: Niko ne smije da se smrzava, ali…

Ministrica energetike Austrije Leonore Gevesler i njemački vicekancelar i ministar privrede Robert Habek dogovorili su danas u Beču da će u slučaju nedostatka gasa učiniti sve kako bi održali protok gasa između dvije zemlje, što je prije svega važno za austrijske pokrajine Tirol i Forarlberg, koje nisu priključene na austrijsku mrežu gasa.

Kada je riječ o skladištu gasa u Hajdahu Gevesler je rekla da se želi postići zajednički dogovor o punjenju u cilju ispunjavanja evropskih obaveza.

Habek je istakao da su Austrija, Njemačka i cijela EU sada u jednoj „sudbinskoj zajednici”.

„Vrijeme kada se govorilo ‘ne zanima me, dolazi iz utičnice’ je prošlo. Energija zahtjeva oprezno ophođenje, jer fosilni energenti griju planetu, a obnovljivi mijenjaju okolinu. Napredak u razvoju nefosilne energije znači napredak u energetskoj samostalnosti Evrope”, poručio je on, javlja Tanjug.

Habek je naglasio da je sada važan novi savez klimatske zaštite i energetske bezbednosti.

Habek je u Beču doveo u pitanje stav, koji postoji u Nemačkoj, ali i u Austriji, da su domaćinstva posebno zaštićena u vezi usmjeravanja energenata.

„Osnovna zamisao da niko ne smije da se smrzava je tačna, ako postoji kratkoročni poremećaj u snabdijevanju. Ali to nije scenario koji imamo, već polazimo od toga da može doći do višemesečnog prekida”, upozorio je njemački ministar.

Rekao je da naravno niko ne treba da se smrzava, ali smatra da bi i domaćinstva trebalo da ulože napore, jer višemesečni zastoj u industrijskoj proizvodnji ima ogromne posljedice po građane zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: