29 Marta, 2024

Prijava

Schmidt: Lekcije koje smo naučili u Srebrenici nikada ne smiju biti zaboravljene

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt , obraćajući se na obilježavanju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, danas je u Memorijalnom centru Potočari kazao da svaki put kada dođe na to sveto mjesto da osjeća težak teret, teret fatalne agresije, na mladost koja je imala toliko mnogo nada za budućnost, protiv muškaraca usred njihovih života, usred brige za njihove porodice, protiv starih koji su sabrali sva svoja postignuća svoga života za buduće generacije, protiv svih nas, protiv ljudskog roda.

Ali, dodao je da osjeća i teret  neuspjeha međunarodne zajednice, neuspjeha da zaštiti one koji su bili izloženi prijetnji da će biti ubijeni.

– Ništa od onoga što ja danas mogu ovdje reći neće ublažiti bol onih koji su izgubili svoje muževe, svoje očeve, svoje sinove, svoju braću i sve ostale. Ali možemo iskazati počast onima koji će danas biti ovdje ukopani. To je naša sveta dužnost. Ono što svi možemo učiniti, pored toga, jeste da pomogmeno da se spriječi ponovno nanošenje takvog bola – naveo je Schmidt.

Dodao je da su se okupili u Potočarima da odaju počast žrtvama genocida.

– Ko god da pokuša negirati da je ono što se desilo ovdje u Srebrenici, upravo na ovom mjestu i okolini, ko god pokuša da umanji, da poriče, da kaže da ovo nije bio genocid, ko god pokušava umanjiti broj žrtava u pokušaju da umanji krivicu, razmjer zločina, ko god radi takve stvari, živi učahuren u svjesno odabranom neznanju – istaknuo je  Schmidt.

Kaže da je ono što se dogodilo u Srebrenici prije 27 godina bilo jedinstveno u historiji ratovanja u BiH.

– Danas se sjećamo onih koji su svoje živote izgubili u Srebrenici, gradu čije je ime postalo sinonim za genocid. Prihvatam sugestiju zamjenika načelnika da trebamo raditi sada, da pomognemo sljedećoj generaciji da ovo postane grad nade – kazao je Schmidt.

Dodao je da ponašanje svih onih koji veličaju ratne zločince „predstavlja uvredu za sve ožalošćene i za sve nas“, te da „njihovo ponašanje mora biti prezreno“.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt je istaknuo da lekcije koje smo naučili u Srebrenici nikada ne smiju biti zaboravljene.

–  Moramo svi raditi u nastojanju da to spriječimo da se ponovi. To je nešto što moramo prenijeti budućim naraštajima, naraštajima koji zaslužuju da znaju šta se sve ovdje desilo. Danas je dan žalosti, danas je dan komemoracije, ali je također i dan nade. Mirna i prosperitetna budućnost ljudi u ovoj zemlji je naša najveća obaveza – poručio je  visoki predstavnik Christian Schmidt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: