22 Aprila, 2024

Prijava

Prekidaju se isporuke gasa Sjevernim tokom 1: Najveća žrtva Njemačka!

Najvažniji gasovod kojim se dostavlja ruski gas Njemačkoj, Sjeverni tok 1, zbog remonta od sutra, kako je ranije najavio operater, neće raditi.

To povećava strepnju u Njemačkoj da bi to mogao značiti potpuno “zavrtanje slavine”.

Ministar privrede Robert Habek izrazio je strah da Rusija i nakon remonta neće više isporučivati gas.

Radovi će trajati 10 dana, do 21.jula, pa tokom remonta više neće biti isporuka gasa iz Rusije Njemačkoj.

Rusija je već u junu značajno smanjila količine koje isporučuje Zapadnoj Evropi, uz obrazloženje problema zbog nedostajuće turbine.

Prema podacima Savezne agencije za mreže, Njemačka trenutno dobija svega oko 40 posto gasa preko Sjevernog toka. I preko drugih gasovoda je Njemačka dobijala manje količine gasa.

Vlasti u Berlinu polaze od toga da bi isključenje Sjevernog toka 1 moglo trajati duže nego što je najavljeno, možda i do dvije sedmice.

Međutim, od produženja remonta veći je strah da bi Sjeverni tok i nakon radova mogao ostati bez gasa. Nemački vicekancelar i ministar privrede Habek rekao je da očekuje i najgori scenario.

“Sve je moguće, sve se može dogoditi. Može biti da će biti isporučivano više gasa, više nego ranije, ali može doći i do potpune obustave isporuka”, podvukao je on.

Taj strah dijeli i njemačka industrija, prije svega hemijska i farmaceutska, koja je veliki potrošač energije. Direktor VCI Volfgang Grose Entrup rekao je da se industrija priprema za smanjenje ili čak obustavu isporuka. Prema njegovim riječima, najprije bi probleme osjetile kompanije na jugu i jugoistoku Njemačke zbog sistema gasovoda, dok bi sjever i zapad mogao da se jednostavnije snabdijeva preko luka.

U velikim kompanijama kao što su BASF, Merck ili TisenKrup u toku su pripreme za vanrednu situaciju. Iz Tisen Krupa poručuju da su mogućnosti da se štedi gas u proizvodnji gotovo minimalne. Ograničenja u snabdijevanju gasom, kažu, značila bi i ograničenja u proizvodnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: