5 Decembra, 2023

Prijava

Novi problemi za Metu: Evropljani mogu da ostanu bez Facebooka i Instagrama?

Problem je što se odluka ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge evropske kompanije koje svoje podatke, ali i podatke svojih evropskih korisnika, skladište na serverima u SAD-u.

Irski regulator, zadužen za očuvanje privatnosti podataka, napravio je novi korak u donošenju presude koja bi mogla da izazaove glavobolje za Metu i natjera je da promjeni način na koji funkcioniše. Bar kada je u pitanju Evropa.

Naime, irski regulator Data Protection Commission (DPC) je još u 2020. izdao privremenu odredbu kojom se blokiraju mehanizmi koje Meta koristi za prenos podataka evropskih korisnika u SAD. Odluka je donesena nakon istrage koju je pokrenula objava Edvarda Snoudena da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanije, lako dostupni američkim obavještajnim službama. Također, odluka je donesena nakon što je visoki evropski sud dogovor koji omogućava takvu praksu, tzv. “Safe Harbour”, proglasio ništavnim.

Nakon te prvobitne prepreke EU i SAD su pokušale da postignu dogovor koji bi naslijedio “Safe Harbour” ali, pregovori su zapeli, a razmena podataka je stavljena na čekanje. Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmenu podataka između EU i SAD-a, onemogućiti korištenje Facebooka i Instagrama korisnicima u Evropi i prisiliti Metu (ali i brojne druge kompanije koje koriste američke servere) da te podatke ubuduće drže na serverima u Evropi. Zanimljivo, korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je također u Metinom vlasništvu, ne bi trebalo da osjete ovu blokadu jer, kako su pojasnili iz DPC-a, ti podaci se drugačije obrađuju.

Istovremeno je DPC nastavio svoju istragu pa je ove nedelje obavijestio i druge evropske regulatore o svojoj odluci. Evropski zvaničnici u Odboru za zaštitu podataka sada imaju mjesec dana vremena da potvrde DPC-ovu odluku ili da je odbace. Ako ju potvrde, građani EU mogli bi usred leta da ostanu bez Facebooka i Instagrama kakve poznaju, ali i bez brojnih drugih usluga.

Problem je što se odluka ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge evropske kompanije koje svoje podatke, ali i podatke svojih evropskih korisnika, skladište na serverima u SAD-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: