20 Marta, 2023

Prijava

Kina upozorila: Ne budite šahovske figure

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio je danas da zemlje treba da izbjegavaju da ih velike sile koriste kao “šahovske figure” u regionu.

On je dodao da bi to trebalo da izbjegavaju gdje postoji rizik da se geopolitički faktori preoblikuju.

Govoreći u sekretarijatu Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u DŽakarti, Vang je rekao da su mnoge zemlje u regionu pod pritiskom da zauzmu stranu, prenosi Rojters.

“Trebalo bi da izolujemo ovaj region od geopolitičkih kalkulacija, da se zemlje ne koriste kao šahovske figure u velikom rivalstvu i sačuvaju od prinude”, poručio je Vang i dodao da budućnost regiona treba da bude u njihovim rukama.

Jugoistočna Azija dugo je bila područje geopolitičkih trvenja između velikih sila, s obzirom na njen strateški značaj, pri čemu su neke zemlje u regionu oprezne da izaberu stranu u trenutnom rivalstvu između SAD i Kine, navodi britanska agencija.

Vangov govor dolazi samo nekoliko dana nakon što je prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju.

Na marginama samita G20, Vang je održao petočasovni sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, a obojica su svoje prve lične razgovore od oktobra prošle godine, opisali kao “iskrene”.

Vang je danas poručio da je Blinkenu rekao da obje strane treba da razgovaraju o uspostavljanju pravila za pozitivne odnose i da zajednički podrže regionalizam u azijsko-pacifičkom regionu.

“Ključni elementi su podrška centralnosti ASEAN-a, podržavanje postojećeg regionalnog korporativnog okvira, poštovanje legitimnih prava i interesa jedni drugih u azijsko-pacifičkom regionu, umjesto da imaju za cilj da antagonizuju ili obuzdaju drugu stranu”, rekao je Vang.

U odgovoru na pitanje o Tajvanu, nakon svog govora, Vang je rekao da Vašington “iskrivljavajući i izdubljujući politiku jedne Kine pokušava da igra na tajvansku kartu, kako bi poremetio i obuzdao razvoj Kine”.

“Dvije strane preko (Tajvanskog) moreuza uživati će u mirnom razvoju. Ali kada princip jedne Kine bude proizvoljno osporen ili čak sabotiran, biće mračnih oblaka ili čak žestokih oluja preko moreuza”, upozorio je Vang.

Tenzije između Pekinga i Tajpeja eskalirale su poslednjih mjeseci, pošto je kineska vojska sprovodila ponovljene vazdušne misije iznad Tajvanskog moreuza, plovnog puta koji odvaja ostrvo od Kine, podsjeća Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti