23 Aprila, 2024

Prijava

Bure viskija prodato za 16 miliona funti

Bačva rijetkog škotskog viskija prodata je za 16 miliona funti privatnom kolekcionaru u Aziji, čime je oboren prethodni svetski rekord od milion funti koji je postavljen prije samo nekoliko mjeseci.

Pojedinačni slad, koji datira iz novembra 1975. godine, proizveden je u 207 godina staroj destileriji Ardbeg, na škotskom ostrvu Ajlej, zapadno od Glazgova, piše “Financial Times”.

Bure od 16 miliona funti, poznata kao “Cask No 3”, prodato je za više nego duplo veću cenu nego što je vlasnik “Glenmorangie Co”, podružnice luksuzne grupe LVMH, platio za destileriju i sve njene zalihe 1997. godine.
Oko 88 boca, po cijeni od oko 36.000 funti svaka, biće pretočeno u narednih pet godina i isporučeno azijskim ljubiteljima viskija.
Prodaja je podigla ljestvicu na tržištu rijetkih viskija.
Prošle godine je na sekundarnom tržištu prodato rekordnih 172.500 boca jednosladnog viskija u vrijednosti od 75 miliona funti. Dok je godinu dana ranije prodaja imala vrijednost od skoro 58 miliona funti, prema procjenama Rare Whisky 101 Indeksa.
Prethodni rekord za najskuplje bačve viskija držao je onaj koji je destilovan 1988. godine na imanju Makalan na Škotskoj visoravni, koji je u aprilu prodat jednom američkom kolekcionaru za milion funti.
Međutim, 2019. godine, 60 godina stara boca veoma rijetkog “Macallan single malt” iz 1926. godine iz iste destilerije koštala je skoro 1,5 miliona funti.
Tomas Moradpur, predsjednik i izvršni direktor kompanije “Glenmorangi Co”, rekao je da je bačva vrijedna 16 miliona funti “izvor ponosa” za zajednicu Ardbeg na Ajleju, koja je svjedok povratka destilerije sa “ivice izumiranja” i postanka “jednog od najtraženijih viskija na svetu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: