29 Marta, 2024

Prijava

TE Blok 7 Tuzla: Propali projekat koji će građane Federacije BiH koštati 300 miliona KM

Piše dr. Sanela Klarić

Građani FBiH ponovo su oštećeni bahatim i neodgovornim i nestručnim ponašanjem Ministra Džindića i Vlade Federacije BiH sa novih 300 miliona KM.

Ukupna odobrena vrijednost projekta je 1446 miliona KM a podsjećam vas da je ovaj važan strateški projeat podržao i Parlament FBiH odobravajući garanciju kineski kredit bez obzira na upozorenja Energetske zajednice da isti krši Zakon o državnoj pomoći i da se prije odobravanja treba ispraviti ta greška da bi se izbjegli rizici.

Također ću vas podsjetiti da bez obzira na pritiske samo je klub NS u Parlamentu Federacije BiH bio suzdržan i u svojim diskusijama tražio da se popravi traženo i izbjegnu rizici za ovaj veoma skup projekat.

Od odobravanja Parlamenta na sjednici održanoj sedmog marta 2019 godine do danas prošlo je više od tri godine dok građani BiH nemaju ništa osim velikog gubitka. Mi nismo toliko bogata zemlja da vi dozvolili svojim Vladama da bahato bacaju i nesavjesno gube novac kroz neuspjehe i loše procjenje i rizike.

Skoro 300 miliona gubitaka je već izgubljeno jer sada kada je Energetska Zajednica finalno potvrdila da je garancija za TE blok 7 Tuzla nezakonita državna pomoć.

Kao prvo do sada je Vlada FBiH izdala garanciju EP BIH a EP BIH je tu garanciju platila 47m KM što smo upravo izgubili. Također, slijedeći korak je da će BiH obavijestiti stranu iz Kine da više garancija ne postoji, što znači da kredita više nema, a što potvrđuje da nema ni strateškog projekta izgradnje Bloka 7.

Pošto početkom prošle godine nismo prekinuli Ugovor sa Kinezima, kada oni nisu mogli ispuniti ugovor i iskoristili priliku da se bez rizika gubitka novca izvučemo iz propalog projekta sada će Kinezi naravno tumačiti da mi nismo ispunili uslove iz Ugovora o kreditu, nemamo finansiranje pa se projekat našom krivicom ne može provesti te će sve štete i uplate zadržati za sebe što se radi o 220 miliona KM koje smo platili kao naše učešće i sada nesavjesno i neodgovorno izgubili.

Naravno tu je izgubljeni već uloženi novac od 30 miliona preskupih pripremnih radova nakon žalbi na javne nabavke i odabira politički odabranog konzorcija koji je bio šesti po ponuđenoj cijeni puno skuplji od prve ponude.

Blok 7: Do sada spiskano preko 300 KM. A propao projekt!

Teško je dati tačne podatke o gubicima za šta bi trebala dublja forenzička analize. Radi osam godina mačehinskog ponašanja Vlade Federacije BiH i a posebno Ministra Džidića rudnici su nam u dubiozi, predstavljaju crne rupe u koje koliko god baciš para one tamo nestanu a rudarima se stanje popravilo nije! Šteta načinjena na ovaj način je neprocjenjiva.

Elektroprivreda BiH koja neće/ne zna da izvozi struju nego je na lokalnom tržištu prodaje izvoznicima koji onda uzimaju ogromnu razliku u cijeni, posebno sada, kada cijene na tržištu rastu i osam puta. Neprocjenjiva šteta i po ovom osnovu.

Tolike koncesije na Vjetroelektrane, a samo je Podveležje napravljeno. Ko može procijeniti propuštenu dobit u ovom slučaju?

Vranduk ne samo da nije napravljen nego se velika sredstva daju za odštetu radi nelegalno raskinutih ugovora i dozvola. Do sada direktna šteta 35 miliona KM. Propuštena dobit, također neprocjenjiva.

Kriminal u Operatoru, javna tajna, svu sve znaju, još nekažnjeno, jer su cijelo vrijeme akteri bili pod zaštitom ministra. Šteta po građane je sigurno 50, a možda i 100 miliona KM.

Nemanje dodatnog pravca snabdijevanja gasom. Nije pitanje para i šteta se tako ne može iskazati. U ovom slučaju šteta se iskazuje strahom od hladnoće u slučaju prekida snabdijevanja iz pravca Rusije. A taj strah je veliki.

Sada i 300 miliona protraćenih na Blok 7 kojeg nemamo!

Pitamo se kako bi mogli uložiti tih izgubljenih, pa možda i milijardu KM, na puno bolje načine. Ulaganjem u građansku energiju, odnosno, elektrane OIE, bolje zdravstvo, dohotke za porodilje, plate za roditelje teško oboljele naše djece, ulaganja u prečišćivače zraka, podsticaje za proizvodnju hrane, za substituciju uvoza, odnosno, za mnogo toga što nam je neophodno.

Postavlja se pitanje kako to da Vlada Federacije BiH i Ministar Džindić nikada nisu odgovarali za svoja nedjela?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: