28 Marta, 2024

Prijava

Nacionalni predstavnici na sastanku sa Oliverom Varhelyiem: BiH treba ispuniti niz reformi i ispuniti kriterija

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastat će se danas u Briselu s evropskim komesarom za proširenje i politiku susjedstva Oliverom Varhelyiem.

Fokus razgovora bi trebao biti o procesu dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, a uvjet za to je ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije među kojima je usvajanje tri ključna zakona i to o sprečavanju sukoba interesa, javnim nabavkama i o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Izetbegović je ranije kazao da će ti razgovori biti nastavak onoga što je ranije dogovoreno u Briselu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, a to je postizanje funkcionalnosti Bosne i Hercegovine te nastavak i ubrzanje puta BiH ka Evropskoj uniji.

Ipak, Čović tvrdi da će fokus novog briselskog razgovora biti na provođenju izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava BiH kako bi se omogućila neposredna implementacija izbornih rezultata na Općim izborima zakazanih za 2. oktobra.

Dodik je potvrdio odlazak u Brisel, ali je istovremeno izrazio sumnju u ostvarivost evropskih integracija.

U Evropskom parlamentu jučer je počela rasprava o Bosni i Hercegovini kada je izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH Michael Gahler predstavio kratak izvještaj, o kojem bi se trebalo glasati danas, i naglasio da EU “mora slijediti primjer Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva te sankcionirati Dodika.

– BiH je već sada na raskršću. Nakon godina političkog zastoja, politički dogovor od 12. juna ove godine u Briselu i najnoviji zaključci Vijeća Evropske unije simbol su predanosti evropskoj perspektivi BiH. Ne smijemo zaboraviti na izazove u budućnosti. Zemlja treba ispuniti niz reformi i ispuniti kriterije – rekao je Gahler u svom izlaganju.

Dodao je da dva glavna izazova s kojima se suočava BiH nisu tehničke prirode već politički – secesionistički pokret bh. entiteta Republika Srpska i politički zastoj u pregovorima o reformama koje su potrebne da se zemlja uskladi s evropskim standardima.

Pozdravljen je sporazum koji su lideri stranaka postigli u Briselu te je parlament apelirao da presude međunarodnih sudova moraju biti provedene, a naglašeno je i da je u ovo vrijeme važno osigurati stabilnost zapadnog Balkana, a time i BiH.

Prema protokolu koji je objavljen na zvaničnoj stranici, Várhelyi će imati odvojene sastanke s liderima stranaka, a prvo će razgovarati s Čovićem, zatim Dodikom i potom Izetbegovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: