29 Marta, 2024

Prijava

Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da namjerava da intenzivira pregovore sa Rusijom i Ukrajinom u nadi da će se postići dogovor o planu UN za izvoz ukrajinskog žita na tržišta svijeta.

Erdogan je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem.

Turska sarađuje sa Ujedinjenim nacijama, Ukrajinom i Rusijom kako bi se omogućilo da milioni tona ukrajinskog žita budu otpremljeni kroz bezbjedne koridore u Crnom moru, prenosi AP.

„Intenziviraćemo naše razgovore u roku od nedelju ili 10 dana i pokušati da dođemo do rezultata”, rekao je novinarima turski predsjednik, prenosi Tanjug.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika pšenice, kukuruza i suncokreta, ali je ruska invazija zaustavila veći dio tog izvoza ugrozivši snabdijevanje hranom u mnogim zemljama u razvoju, posebno u Africi.

Ukrajinska vlada je optužila Rusiju za pomorsku blokadu ukrajinskih luka, dok Rusija tvrdi da ukrajinske mine sprečavaju bezbjedno kretanje brodova sa žitaricama kroz Crno more.

Italijanski premijer Dragi je pohvalio mogućnost postizanja sporazuma kao značajan iskorak ne samo zbog izvoz žita i đubriva u siromašne zemlje, već i zato što bi to mogao da bude prvi sporazum koji su postigle Ukrajina i Rusija o bilo čemu tokom rata koji traje skoro pet mjeseci.

„Ovaj sporazum je veoma važan u svakom pogledu, posebno u okviru napora da se postigne mir”, rekao je Dragi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: