25 Aprila, 2024

Prijava

Lavrov: Amerika želi da ubije historijsko pamćenje na Balkanu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je odluka Bugarske o protjerivanju 70 ruskih diplomata rezultat pritiska Vašingtona na Sofiju.

On je ocijenio da je želja “američkog suverena da ubije istorijsko pamćenje ne samo Bugara, već i ostalih naroda na Balkanu, prije svega pravoslavnih”.

“To nije samostalna odluka vršioca dužnosti premijera koji zastupa apsolutno otvorenu nedvosmislenu proameričku orijentaciju i spreman je da ispuni sve želje svog suverena (iz SAD)”, rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

Šef ruske diplomatije je objasnio da “želje suverena” uključuju ubijanje istorijskog pamćenja Bugara, uništavanje temelja odnosa koji su utvrđeni u zajedničkoj borbi za nezavisnost i mnogim drugim situacijama, uključujući i one iz novije istorije.

“Politika Vašingtona ne odnosi se samo na Bugarsku, ona želi da ubije istorijsko pamćenje i drugih naroda na Balkanu, prije svega, pravoslavnih”, ocijenio je Lavrov i naglasio da su i same bugarske vlasti bile iznenađene tom odlukom.

Ruski diplomata je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti i dodao da je ruskoj ambasadi u ovoj fazi onemogućen normalan rad, prenosi Tanjug.

Prethodno je ruska ambasada u Sofiji saopštila da ruske diplomate i službenici ruskih diplomatskih ustanova koji su proglašeni nepoželjnima, napuštaju teritoriju Bugarske.

Zvanična Sofija je saopštila da protjeruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži.

Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti ruska ambasadorka u Sofiji Eleonora Mitrofanova podnijela je bugarskom MIP protestnu notu zahtjevajući poništenje te odluke.

Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u petak u 12 sati.

U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti, kao i da uzvratne mjere neće nužno biti simetrične.

Ambasadorka Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji i mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa bugarskom zbog masovnog protjerivanja ruskih diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: