14 Aprila, 2024

Prijava

Izložba ‘Kako sačuvati cjelovitu i multietničku BiH? Predsjedništvo RBiH 1992.-1995.’

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas će biti otvorena izložba pod nazivom „Kako sačuvati cjelovitu i multietničku Bosnu i Hercegovinu? Predsjedništvo RBiH 1992.-1995.“

Kroz historijske izvore, zapisnike i odluke, transkripte razgovora vođenih na sjednicama od aprila 1992. do kraja rata, izložba pokazuje kako je, nakon proglašenja ratnog stanja, Predsjedništvo Republike BiH preuzelo ključnu ulogu u vođenju službene politike i postalo najvažnija institucija u međunarodno priznatoj Republici Bosni i Hercegovini.

Na izložbi će biti predstavljena i prva zastava RBiH koja je stajala na glavnom ulazu u Predsjedništvu, čija oštećenja pokazuju koliko je sama zgrada bila na udaru granatiranja.

Iz muzejske kolekcije izložen je i satelitski telefon – jedina komunikacija Predsjedništva s ostatkom svijeta u prvim mjesecima rata. Značajan broj dokumenata i predmeta preuzeti su iz privatnih arhiva i predstavljeni na izložbi, poput manje poznatih fotografija zgrade, dokumenata s mirovnih pregovora, kao i ličnih memoriabilija članova Predsjedništva s takvih susreta.

Javnosti će prvi put biti predstavljena i kopija mirovnog sporazuma na engleskom jeziku potpisanog u Dejtonu, na osnovu kojeg je uspostavljen mir u Bosni i Hercegovini, ali i mapa s kojom je delegacija Republike Hrvatske pristupila ovim pregovorima.

Izložba je realizirana u saradnji s Ministarstvom nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo.

Ova izložba predstavlja jednu od ključnih aktivnosti Historijskog muzeja BiH u okviru obilježavanja trideset godina od početka rata u BiH i opsade Sarajeva, te će biti otvorena tokom čitavog ljeta 2022. godine, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: